Trg pjesnika počinje sa Radoslavom Petkovićem 1

Književni program ovogodišnjeg Grada Teatra počinje večeras na Trgu pjesnika, sa početkom u 21 čas, kada će biti održano književno veče Radoslava Petkovića, jednog od najznačajnijih savremenih pisaca srpske književnosti.

Biće predstavljena njegova poslednja zbirka eseja „Kolumbovo jaje“, objavljena u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada, ali će se govoriti i o celokupnom opusu autora.

Obrazlažući izbor naslova za poslednju zbirku eseja, Petković ističe: „Pokušao sam da, imenujući Kolumbovo jaje kao simbol simplifikacije, imenujem i ljudsku potrebu da se znanje istovremeno mistifikuje i banalizuje. U knjizi se otprilike kaže sledeće: Kolumbo traži da mu se donese jaje, postavlja pitanje može li jaje da stoji uspravno, što nikome, naravno, ne polazi za rukom, i onda dolazi do znanog nam rešenja, uz komentar koji se nameće sam od sebe: kada je delo učinjeno, tad svako raspolaže naknadnom pameću. Inače, ista se anegdota vezuje za slikara Filipa Bruneleskija, koji je navodno ovom Kolumbovom dosetkom pridobio firentinske čelnike za izgradnju kupole na katedrali. Kolumbov opit završio bi se neslavno ukoliko bismo pokušali sa živim jajetom. To je i dokaz da se manevri kojima se istina pretvara u dosetku a dosetka u istinu mogu primenjivati tek u ograničenoj meri“. Sa autorom razgovor vodi prof. dr Vladislava Gordić Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari