Tri glavne nagrade na 16. Kustendorfu osvojile rediteljke: "Zlatno jaje“ za film Tal Kantor iz Izraela 1Foto promo /Festival Kustendorf

Na ovogodišnjem, 16. filmskom i muzičkom festvalu Kustendorf koji je večeras svečano završen na Mećavniku, trijumfovala je mlada izraelska rediteljka Tal Kantor, koja je osvojila „Zlatno jaje“, glavnu nagradu za animirani film „Pismo svinji“.

„Srebrno jaje“ otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film „Sneg u septembru“, a „Bronzano jaje“ dodeljeno je filmu „Afrikat“ mađarske rediteljke Ane Đimeši, što je apsolutna pobeda filmskih autorki na 16. festival.

Nagrada za najbolju fotografiju, „Vilko Filač“ dobio je Evan Maragkoudakis iz Grčke za film „Na Kserksovom tronu“.

Tri glavne nagrade na 16. Kustendorfu osvojile rediteljke: "Zlatno jaje“ za film Tal Kantor iz Izraela 2
Foto promo /Festival Kustendorf

Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film „Više od života“ kao i dve nagrade – za najpoetičniji film koji je dobio Mirtemir (Temur) Murotov iz Uzbekistana za film „Kaseta“, i nagradu publike koju je dobio Hamidreza Gasemi iz Irana, za film „Povetarac“.

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa, prikazano je 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri u kojem su bili italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

O nagradi „Vilko Filač“ odlučivali su direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Na završnoj večeri festivala izvedena je i tačka iz baleta „Ko to tamo peva“, po kutnoj drami i filmu Dušana Kovačevića, ovogodišnjeg laureata Nagrade „Drvo života“, na muziku kompozitora Vojislava Vokija Kostića i izvođenju baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tri glavne nagrade na 16. Kustendorfu osvojile rediteljke: "Zlatno jaje“ za film Tal Kantor iz Izraela 3
Foto promo /Festival Kustendorf

Tradicionalno, na zatvaranju festivala nastupio je i AFA „Svetozar Marković“ iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari