Tri uzbudljiva angažovana filma kao nečiji glas: Retrospektiva reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića u u Madridu 1Foto promo Stills

Premijera kratkih filmova „Lui Lack, tu no tienes la culpa“, „Boswillia“ i „MascotaCupid“, obeležiće retrospektivu glumca i reditelja Stefana M. Mladenovića, koja se organizuje 16.marta u Cine Estudio, Círculo de Bellas Artes u Madridu.

Stefan M. Mladenović osnovao je Artista De LaFe Films, nezavisnu posvećenu produkciju posvećenu filmova na španskom i srpskom jeziku, i snažno se zalaže za istraživanje društveno relevantnih tema i zagovaranje ljudskih prava putem misaono-provokativnih filmova.
„Cilj je da rad produkcije ostane dosledan njihovoj realnosti, vašoj fikciji, a našoj istini“, zapisao je Mladenović.

– Opus mojih kratkih filmova na svojevrstan način predstavlja istinsku ljubav prema sedmoj umetnosti koja je meni promenila život. Stvarajući filmove sa društveno angažovanim temama želim da te priče budu nečiji glas, da nekoga učine srećnim, oslobođenim ili da bar učine jednu bitnu promenu – objašnjava Mladenović

– Moji filmovi su isključivo inspirisani istinitim događajima koji mi pomažu da bolje razumem određene probleme sa kojima se pojedinci ili društvo suočavaju, a onda to i prikažem putem filma na meni poseban način.

Ova retrospetkiva je oda zahvalnosti mojoj porodici, prijateljima i umetnicima sa španskog govornog područja, pre svega čuvenom španskom reditelju Pedru Almodovaru i meksičkoj glumici Barbari Mori – ističe Mladenović.

Tri uzbudljiva angažovana filma kao nečiji glas: Retrospektiva reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića u u Madridu 2
Foto promo Stills

Film „MascotaCupid“ je realizovan u koprodukciji sa Instituto del Cine Madrid i u saradnji sa Acribus Studio, a ova priča o poznatoj španskoj glumici koja želi da postane majka, doživeće premijeru na madridskoj retrospektivi.

Kako stojiu sinopsisu filma, ona zajedno sa ambicioznim srpskim glumcem pokušava da zaradi novac, a kako bi preživeli i ostvarili svoje snove koriste aplikaciju #MascotaCupid. Jedini uslov aplikacije koji moraju da ispune je da nose masku životinja kako bi sakrili svoje identitete…
U „MascotaCupid“ Mladenović igra sa Karmen Mayordomo, koja je 2023. dobila nagradu Udruženja glumaca za najbolju pozorišnu glumicu u Madridu.

„Boswellia sacra“ je je višedimenzionalni projekat koji se sastoji od kratkog igranog filma i istoimene knjige. Realizovan je uz finansijsku podršku koja se odnosi na implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija – #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Ovaj Mladenovićev projekat je dobio brojna priznanja, među kojima su Specijalna nagrada za najbolji domaći kratki film na Merlinka Festivualu, dvostruka nagrada na festivalu Vesuvius u Italiji za najbolju glumačku podelu i najbolji kratki LGBTQ+ film, nagrada na festivalu Multidimension u Londonu za najbolji kratki LGBTQ+ film.

Inspirisan istinitim događajem, „Boswellia sacra“ (lat. boswellia sacra – vrsta je drveća iz porodice burseraceae od kog se se dobija poznata aromatična smola – tamjan) je kratkometražni igrani film o prirodi.

Ali i o paraleli između zaštite životne sredine i zaštite ljudskih prava, o zakonu prirode koji čovek konstantno remeti, o Vukašinu Drakuliću – tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje upravo tu paralelu. Da li čovek može pobeći od sopstvene prirode i od one koja ga okružuje? U filmu igraju Dragana Jovanović, Dejan Gocić, Duda Buržujka, Uroš Milojević i Stefan M. Mladenović.

„Lui Lack, tu no tienes la culpa“ je nastao kao prva koprodukcija Srbije i Španije 2019. godine, svetsku premijeru je imao oktobra 2020. godine u tadašnjoj Kombank dvorani, u organizaciji Filmskog centra Srbije.

Tri uzbudljiva angažovana filma kao nečiji glas: Retrospektiva reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića u u Madridu 3
Foto MMD Studio; Design / ARTISTA DE LA FE FILMS

Realizovan je uz pomoć Ambasade Španije u Beogradu, Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša kao i opštine Medijana.
„Lui Lack“ je jedan od pobednika nagradnog konkursa “Od inspiracije do dela“ u organizaciji nacionalne platforme Srbija stvara – gde je prepoznat zbog svog inspirativnog i originalnog pristupa u prezentaciji ubedljive poruke o važnosti umetnosti i kreativnog izraza, a nagradu je dodelio Program Ujedinjenin nacija za razvoj.

Glavni junak priče je čovek zarobljen u vremenu svoje najveće traume, uz Mladenovića igra Rocío Cortizo, a film je prikazan u zvaničnim selekcijama festivalia Kalakari, Nisville Movie Summit, PozitivNI, Bangladesh Film Festival…

Mladenovićeva retrospektva predstavlja filmsku izložbu koja pruža jedinstveno uranjanje u sferu ljudskih prava, istražujući hrabre narative koji se bave osetljivim temama poput zlostavljanja dece, LGBTQ+ zajednice i usamljenosti.

Ono što je čini posebnom jeste snažna veza koju je spostavio sa španskim filmom. Poreklom iz Srbije, on otkriva kako je španski film ostavio neizbrisiv trag na njegov rad, dokazujući da sredstva i vidljivost koje je stekao poseduju zaista nezamislivu moć.

Esencijalno, retrospektiva je nešto više od obične filmske izložbe; ona je dirljivo svedočanstvo o uticaju kulture na život stvaratelja i, još značajnije, o transformacionom uticaju koji film može imati na društvo. Kroz svoja dela, Stefan M. Mladenović poziva publiku da razmisli o sposobnosti sedme umetnosti da menja živote i pokreće značajan dijalog o temeljnim pitanjima koja pogađaju ljudsku zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari