Tribina i promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo

 

U petak, 29. septembra u 19 sati održaće se promocija knjige „Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović” autora Uroša Milivojevića.

Na tribini u Kontakt galeriji SKC-a učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević. Razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena, vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka. Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene – supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore, (pr)poručuju organizatori tribine iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari