Trijumf Maren Ade na EFA 1

Nemački film “Toni Erdman” scenaristkinje i rediteljke Maren Ade, drama o odnosu ćerke i oca u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, trijumfovao je na 29. dodeli nagrada Evropske filmske akademije u Vroclavu.

Film je osvojio nagrade u svih pet kategorija u kojima je bio nominovan – za najbolji film, režiju, scenario i najbolju glumicu (Sandra Hüller) i glumca (Peter Simonischek). Maren Ade postala je prva žena koja je odnela glavnu nagradu EFA, takozvanog evropskog Oskara. Film “Toni Erdman” nemački je kandidat za Oskara i dobitnik nagrade FIPRESCI u Kanu, a nedavno je proglašen najboljim stranim filmom od NJujorškog udruženja filmskih kritičara.

U konkurenciji za glavnu nagradu EFA, čija je ceremonija održana 10. decembra u Vroclavu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, bili su i filmovi “Elle” Pola Verhovena (Paul), “Ja, Danijel Blejk” Kena Louča (Loach), “Džulijeta” Pedra Almodovara i “Soba” Lenija Abramsona (Lenny Abrahamson). Za nagradu za najbolju režiju Maren Ade se takmičila sa Verhovenom, Loučem, Almodovarom i Kristijanom Munđiuom, koji je nominovan za “Maturu”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tHiBr8OrpKI]

“Osećam da je snimanje filma luksuz u vremenu u kojem prolazimo kroz tako veliku krizu, ali verujem da filmovi mogu da pređu granice i lako preobraze nepoznato u empatiju”, rekla je Maren Ade. Najboljom evropskom komedijom proglašen je franuski film “A Man Called Ove” (Hannes Holm), a nagradu za evropsko otkriće, koju dodeljuje FIPRESCI, osvojio je film “The Happiest Day in the Life of Olli Maki” (Juho Kuosmanen). Najboljim evropskim dokumentarcem proglašen je italijanski film “Požar u moru” Đanfranka Rozija (Gianfranco Rosi), pobednik Berlinala.

Nagradu za najbolji animirani film dobio je “My Life as a Zucchini” (Claude Barras), a najboljim kratkim filmom proglašen je “9 Days – From My Window in Aleppo” (Thomas Vroege, Floor van der Meulen, Iša Touma). Nagrade su dodeljene u 22 kategorije, na osnovu glasova oko 3.000 članova Evropske filmske akademije.

Pirs Brosnan (Pierce) je nagrađen za evropsko dostignuće u svetskom filmu. Nagradu za životno delo dobio je Žan-Klod Karier (Jean-Claude Carrière), a počasnu nagradu dobio je Andžej Vajda (Andrzej Wajda), dok je nagrada za evropsku koprodukciju pripala Leontine Petit.Nagrada publike za najbolji evropski film pripala je poljskoj rediteljki Malgoržati Šumovskoj (Małgorzata Szumowska) za film “Telo”.

Pobednički film „Toni Erdman“ govori o neotesanom, komičnom liku, koji je alter ego nastavnika muzičkog Vinfrida, razveden je, nosi srčani monitor, veštačke zube i živi sa bolesnim psom. Vinfrid je zaljubljen u život i veruje da se u životu treba više igrati. NJegova jedinica Ines retko kada uspeva da provodi vreme sa njim zbog karijere u Bukureštu. Iznenada, Vinfred odlučuje da je poseti glumeći njenog lajf kouča…

Film „Toni Erdman“ prikazan je na nedavnom 22. Festivalu autorskog filma u Beogradu, a od 8. decembra je u bioskopima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari