Trijumf predstave "Obraćanje naciji": Dve nagrade produkciji Ateljea 212 na 41. Nušićevim danima u Smederevu 1Foto promo Boško Đorđević

Hit predstava koja se od premijere maja prošle godine na Velikoj sceni Ateljea 212 „Mira Trailović“ igra na „kartu više“ i osvaja priznanja na domaćim i regionalnim festivalima, trijumfovala je i na 41. Nušićevim danima u Smederevu – „Obraćanje naciji“, u režiji Bojana Đorđeva, dobilo je nagradu stručnog žirija za najbolje ostvarenje u celini.

Ovu odluku žirija u kojem su bili glumac Ljubomir Bandović (predsednik), dramski umetnk Miloš Đorđević i rediteljka Jovana Tomić, potvrdila je publika koja je svojim glasovima „Obraćanju naciji“ takođe dodelila nagradu za najbolju predstavu.

Trijumf predstave "Obraćanje naciji": Dve nagrade produkciji Ateljea 212 na 41. Nušićevim danima u Smederevu 2
Foto promo Boško Đorđević

Ovaj komad nastao je iz kratkih monologa iz istoimene drame i zbirke priča „Hodam u koloni“ italijanskog glumca, reditelja i dramskog pisca Askanija Čelestinija. Reč je o pričicama iz savremene svakodnevice, koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne i bezidejne.

Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim „prirodnim zakonima“ ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka „drugost eliminiše pre nego što nas omete“.

U toj malo zemlji  gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110 odsto glasova, i gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu, ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu…

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između „rentovanja“ 1 na Tviteru i stend ap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike.

Čelestinijeve junake bravurozno igraju Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković. Tekst je prevela Julijana Vučo, a u autorskoj ekipi predstave su i dramaturškinja Mina Milošević, scenograf Siniša Ilić, kostimografkinja Maja Mirković, kompozitorka Marija Balubdžić, a scenski pokret potpisuje Čarni Đerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari