Trilerski "upad" u podsvest pisca 1

Premijera predstave, koja se romantično ali i trilerski bavi „upadom“ u podsvest pisca, pod nazivom „Neispričano“, Božidara Kneževića, u režiji Vladana Đurkovića biće odigrana sutra uveče od 20.30 časova na Novoj sceni u Beogradskom dramskom pozorištu.

– U ovoj predstavi se paralelno dešavaju dve radnje, glavna, u kojoj izvesni umetnik, zapada u sopstveni tamni vilajet i pokušava da izađe na kraj sa sopstvenim idejama, dok se paralelno propliće dokumentarna priča Beograda iz okupacije, za vreme Drugog svetskog rata, 75 godina unazad – istakao je reditelj Vladan Đurković i kazao da dokumentarni deo prati dešavanja među glumcima u Nacionalnom teatru, i kroz smeh saopštio, „veoma aktuelna priča, ništa se nije promenilo“.

– Način na koji se te dve radnje, sa vremenskim razmakom od 75 godina, sastaju na kraju predstave i zaokružuju temu, predstavlja kreativni proces nastanka jednog umetničkog dela – napomenuo je Đurković uz konstataciju da predstava „Neispričano negira žanr“, ali ga u isto vreme i formira, kao misteriju.

Glumica Sandra Bugarski kazala je da je njen lik prizvan od strane umetnika kao pripomoć.

– Shodno tome, igram jedno pet likova paralelno, vučem i menjam, predstavljam i babu, i misao, i muzu, i alter ego – rekla je Bugarski.

U pitanju je emotivni, psihološki triler – smatra glumac Milorad Damjanović i dodaje da je ova uloga njegova šoljica čaja koja mu je bila potrebna.

– Komad se bavi temom koja je važna za svakog umetnika. Uspeli smo da napravimo priču koju će publika voleti da gleda, a koja će ih u isto vreme naterati na razmišljanje – zaključio je Damjanović.

U predstavi igraju i Jelica Kovačević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabudžić. Komad je pobednik Konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst, 2015. godine, višestranog pozorišnog stvaraoca mlađe generacije, Božidara Kneževića. Romantičan je, oniričan, ali i trilerski zamišljen „upad“ u podsvest pisca. Kreativna blokada dovodi glavnog aktera u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga iz kog nema pravog izlaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari