Trostruko "Posvećenje proleća" 1Foto: ALICE DAS NEVES

Jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac Sergej Poluljin sinoć je započeo gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu na čijoj će Velikoj sceni tri večeri zaredom izvesti balet „Posvećenje“, u koreografiji Juke Oiši.

Komad je inspirisan koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na kompoziciju Igora Stravinskog „Posvećenje proleća“.

Sergej Vladimirovič Polunjin (1989) zvanično je ukrajinski umetnik sa srpskim državljanstvom. U rodnoj Ukrajini sa četiri godine najpre je počeo da se bavi gimnastikom, u osmoj je upisao Državni institut za koreografiju u Kijevu, da bi kao stipendista Fondacije Rudolf Nurejev stigao u Britansku kraljevsku baletsku školu. Karijeru je počeo 2006. – sa 19 godina postao je najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće. Kao slobodan umetnik danas gostuje u svim vodećim svetskim baletskim kućama i sarađuje sa muzičarima, koreografima i plesačima na različitim projektima.

Posebno je zapažen njegov četvorogodišnji zajednički rad sa poznatim američkim fotografom i muzičkim rediteljem Davidom Lašapelom. Oprobao se i na sceni i na filmu, američki debi imao je 2017. u jednoj od filmskih adaptacija „Ubistva u Orijent ekspresu“, po istoimenom krimi romanu Agate Kristi. Prema njegovoj životnoj i umetnikovoj priči nastao je dokumentarni film „Plesač“ u režiji Stivena Kantora.

Prošle godine je bio glavni protagonista promotivnog spota povodom otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu da bi ubrzo potom na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorio 18. Egzit. Beogradska publika nedavno je imala prilike da ga vidi u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“, koji govori o karijeri jednog od najvećih baletskih umetnika 20. veka Rudolfa Nurejeva.

– Nisam samo ja taj koji podržava vašu zemlju i narod. Srbija je ta koja podržava mene i moju umetnost i zbog toga sam uvek uz vas – poručio je Poljunjin prilikom susreta sa beogradskim novinarima pred svoj sinoćni nastup, kojima je otkrio i da mu je „prvi učitelj baleta u Kijevu bio otac Konstantina Kostjukova, direktora Baleta NP“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari