U bioskopima film "Broker" kanskog laureata Horokazua Kore Ede: Mračna priča o prodaji beba, socijalnoj disfunkciji i pukotinama savremenog društva 1Foto promo MegaCom Film

 

Posle velikog uspehe na svetskim festivalima i prikazivanja na ovogodišnjem Festu, socijalno – porodična drama „Broker“, za koju je slavni japanski reditelj Horokazu Kore Eda bio inspirisan stvarnim događajima, stigla je i na repertoar naših bioskopa u distribuciji MegaCom Filma.

Za ulogu u ovom filmu Sang Kong Ho nagrađen je za najboljeg glumca na prošlogodišnjem Kanu, a „Broker“ je sniman u Južnoj Koreji, i prati dramu mlade žene koja jedne kišne noći ostavlja svoju bebu na pragu crkve.

Novorođenče uzimaju dvojica muškaraca koji kradu napuštene bebe, kako bi ih prodavali porodicama koje su spremne dobro da plate, jer same ne mogu da se ostvare kao roditelji.  Kada se majka, puna kajanja vrati u crkvu, otkriva nezakoniti posao i odlučuje da se pridruži muškarcima kako bi pronašla najbolje usvojitelje za svoju bebu…

Prema pisanju kritičara Njujork Tajmsa, „Broker“ je priča koja nije melodramatična, u kojoj Kore Eda ima direktan emocionalan stil, način spajanja stvarnog i bajkovitog koji podseća na neorealizam Vitorija de Sike.

List Vašington Post hvali ostvarenje Kore Ede kao film čije se najmračnije teme socijalne disfunkcije i pukotina savremenog društva, uprkos beskrupuloznosti na kraju ipak pretvaraju u bajku koja vraća nadu u ljudskost.

Hirokazu Kore Eda osvojio je Zlatnu palmu 2018. za film „“Kradljivci“, koji je uz brojna druga priznanja bio nominovan i za Oskar, a žanrovski je takođe socijalno – porodična drama.

Posle „Brokera“, i najnovije ostvarenje slavnog japanskog autora, „Čudovište“(Monster), u glavnoj je selekciji ovogodišnjeg, 76. Kanskog festivala, koji će se odvijati od 16. do 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari