U Jugoslovenskoj kinoteci besplatna projekcija filma Predraga Golubovića 1Foto: Promo

Posle digitalne restauracije u okviru projekta „A1 Kinoteka“, ostvarenje “Sezona mira u Parizu“ reditelja Predraga Golubovića naši filmofili imaće proliku da vide na besplatnim projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), 15. i 16. oktobra u 20:30 časova.

U istom terminu, 15. oktobra, „Sezona mira u Parizu“ biće prikazana i uživo, na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija.

Antologijsko delo Predraga Golubovića snimljeno je 1981. u produkciji „Centar filma“, a likove glavnih junaka ostvarili su naznačajnija imena domaćeg, ali i evropskog glumišta tih godina – Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, Marija Šnajder, Alida Vali, Raf Valone.

U glumačkoj ekipi „Sezone mira u Parizu“ su i Alan Nuri, Erland Josefson, Danijel Želan, Paskal Peti, Džejn Čaplin i Saša Darvin, po kojima se, takođe, pamti ovaj film.

Golubovićeva anti-ratna drama, pored ljubavnog odnosa, u centar pažnje postavlja društveno-političku situaciju u Evropi u to vreme.

Glavna pitanja koje prožimaju junake ovog filma, a i samu njegovu radnju su da li se društvo nakon Drugog svetskog rata zaista promenilo, i da li su fašizam i nasilje i dalje prisutni i koliko.

„Sezona mira u Parizu“ je dvadeset prvi film koji je digitalno restauriran u okviru projekta „A1 Kinoteka“.

Njegovom nedavnom projekcijom ispred beogradskih Silosa najavljen je nastavak saradnje Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 na projektu očuvanja filmske baštine, u okviru kojeg će za naredne generacije biti sačuvano, pored dosadašnjih dvadeset, još deset ostvarenja od izuzetnog značaja za domaći i evropski film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari