U Jugoslovenskoj kinoteci večeras počinje ciklus Velikani svetskog filma: Posveta legendarnoj divi Đini Lolobriđidi 1foto promo /Jugoslovenska kinoteka

U Sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke, večeras u 18 časova, romantičnom komedijom „Nevernice“ počinje februarski ciklus Velikani svetskog filma, posvećen italijanskoj divi Đini Lolobriđidi, koja je preminula 16. januara ove godine.

„Nevernice“ su snimljene 1953, u režiji Marija Moničelija, i u produkciji velikog Dina de Laurentisa, i to je prvi film u kojem je jedna od najvećih zvezda svetske kinematografije ostvarila glavnu ulogu.

U ovoj duhovitoj priči Moničeli je okupio i druge glumice koje će sredinom 50-tih godina vrlo brzo postati velika imena filmske umetnosti, poput Irene Papas, Marine Vladi, Ane Marie Ferero, Mej Brit.

Naredna projekcija iz ovog ciklusa, „Hotel Raj“ (1966), kultnog reditelja Pitera Glenvila, takođe je zakazana večeras, u 20.30 časova, a partner Đine Lolobriđide u filmu čiji se scenario bazira na komediji Žorža Fejdoa je slavni britanski glumac, ser Alek Ginis.

Do 18. februara, u Sali „Makavejev“ pred našim filmofilima će biti još šest ostvarenja u kojima je jedna od najlepših glumica svetskog filma ostvarila značajne uloge.

„Dobro veče, gospođo Kembel“ (1968), u režiji Melvina Frenka, drama u kojoj igra sa Šeli Vinters, „Zavodnice“ (1965), u režiji Maura Bolonjinija, Luiđija Komenčinija i Dina Rizija, u kojima joj je partner Žan Sorel.

U „Ženi od slame“ (1964) Bazila Dirdena, Lolobriđida je briljirala uz legendarnog Šona Konerija, a u romantičnoj drami „Hleb, ljubav i snovi“ (1953), reditelja Luiđija Komenčinija, proslavila se uz kultnog italijanskog reditelja i glumca Vitoria de Siku.

U Jugoslovenskoj kinoteci večeras počinje ciklus Velikani svetskog filma: Posveta legendarnoj divi Đini Lolobriđidi 2
Film „Hleb, ljubav i snovi“ foto promo /Jugoslovenska kinoteka

Februarski ciklus Velikani svetskog filma završava se projekcijama „Carske Venere“ (1962) Žana Delanoa, i nastavkom Komenčinijeve romantične komedije iz 1953, „Hleb, ljubav i ljubomora“, u kojoj je Lolobriđida nastavila saradnju sa Vitoriom de Sikom.

Ovaj film ponovio je veliki uspeh prethodnog ostvarenja („Hleb, ljubav i mašta), i smatra se da predstavlja početak komedije na italijanski način, koja je tih godina osvojila svet.

Đina Lolobriđida (1927 – 2023), preminula je u Rimu, u 95. godini, a vodeći italijanski mediji i svetski filmski časopisi oprostili su se od nje posvetom da je bila prva i poslednja ikona italijanske kinematografije.

U red legendarnih glumica ušla je i ulogama u kultnim filmovima “Udri đavola”, “Solomon i Šiba”, “Buona Sera, “Trapez”, “Zvonar iz Notr Dama”, “Kralj, dama, pub”, “Lepa i opasna”, “Ludo more”…, u kojima je sarađivala sa najvećim glumcima tog vremena, kao šti su Hemfri Bogart, Rok Hadson, Frenk Sinatra, Erol Flin…

Krajem sedamdesetih godina, iako je još uvek bila na vrhuncu karijere, prilično se povukla iz profesije, filmsku kameru zamenila je fotoaparatom.

Fotografisala je Henrija Kisindžera, Jurija Gagarina, Grejs Keli…, napravila je ekskluzivni intervju s nekadašnjim kubanskim liderom Fidelom Kastrom, a krajem 90-tih kandidovala se za Evropski parlament.

Lolobriđida je u toj kandidaturi predstavljala demokrate bivšeg italijanskog premijera Romana Prodija, ali bezuspešno – kako je objasnila, nije imala previše entuzijazma da se bavi politikom.

Ipak, avgusta prošle godine, 95 – godišnja glumica izjavila je za vodeći dnevnik Corierre Della Sera, da želi da se kandiduje za Senat na septembarskim parlamentarnim izborima, jer „više ne može da sluša svađe političara oko vlasti, dok je  Italija u veoma lošem stanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari