U kojoj zrenjaninskoj instituciji je radio čuveni slikar Vasa Pomorišac 1Foto: muzej zrenjanin

Srpski slikar i profesor Akedemije primenjene umetnosti u Beogradu Vasa Pomorišac, svojevremeno je bio angažovan u zrenjaninskom muzeju, objavila je ova ustanova kulture povodom podsećanja da je pre 61 godinu preminuo poznati slikar.

Pomorišac je poreklom Banaćanin, rođen je 1893. godine u Modošu, današnjem Jaša Tomiću, a slikarski zanat prvo je učio kod Steve Aleksića, u periodu od 1905. do 1911. godine.

Nakon školovanja u inostranstvu, od Minhena do Zagreba, pa Londona, stigao je i u današnji Zrenjanin.

Na poziv Gradskog muzeja u Petrovgradu, današnjeg Narodnog muzeja Zrenjanin, 1945. godine počinje da radi kao saradnik na zaštiti kulturnih dobara. Vodi i slikarski tečaj u gradu.

„Na osnovu ugovora koji je potpisan sa Vasom Pomorišcem, zaduženja slikara kao saradnika Gradskog muzeja bila su, takođe, restauracija slika i njihova klasifikacija. Sem toga, on je skupljao predmete, nameštaj, bibliotečku vrednu građu“, objašnjava kustos zrenjaninskog muzeja Ivana Arađan.

A kada su mladi neafirmisni umetnici Petrovgrada čuli da u gradu na duži period boravi profesor Vasa Pomorišac, izrazili su želju da im održi jedan slikarski kurs, priča Ivana Arađan.

„Vasa Pomorišac je organizovao tromesečni tečaj. Držao je praktičnu nastavu, a taj kurs su pohađali, kako se kasnije ispostavilo, umetnici Tivadar Vanjek, organizator i osnivač Umetničke kolonije Ečka i prvi upravnik Savremene galerije Zrenjanin i Mirjana Šipoš, prva akademska slikarka iz Zrenjanina. Nakon toga, Vasa Pomorišac, Miloš Kekez i saradnici iz Muzeja organizovali su izložbu živih vojvođanskih umetnika koja je otvorena 16. septembra 1945. Svoje radove izložili su Paja Jovanović, Uroš Predić, Zlata Markov Baranji, Zora Petrović, ali takođe i mladi autori“, kaže kustoskinja Ivana Arađan.

Pomorišac je bio vanredni profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu a sa Živoradom Nastasijevićem 1930. godine osniva grupu „Zograf“.

Udruženje kvalifikovanih likovnih umetnika u Beogradu formira 1926. godine. Od 1940. je član Udruženja „Lada“, a 1944. postaje član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Preminuo je 1961. godine u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari