U Laguni najčitaniji Dejan Tiago Stanković 1

Izdavačka kuća „Laguna“ prva je među domaćim izdavačima objavila top-listu svojih 20 najtraženijih knjiga u 2022. godini. U Laguni kažu da je osmu godinu zaredom na prvom mestu Jelena Bačić Alimpić, ovoga puta sa romanom „Kletva“, a odmah iza nje nova knjiga episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija (Durića) „Nebeska dvorišta“.

Među najtraženijim Laguninim knjigama prošle godine 10 je domaćih i isto toliko stranih naslova, a u top-20 nalaze se sva tri romana nedavno preminulog pisca i prevodioca Dejana Tiaga Stankovića.

– Na interesovanje za knjige Dejana Tiaga Stankovića nije mnogo uticao njegov iznenadni odlazak krajem decembra, jer su one bile čitane i bile na top-listama tokom cele godine. U štampi su dvanaesto izdanje „Zamaleka“, šesto izdanje „Estorila“ i četvrto izdanje knjige „Odakle sam bila, više nisam“, koja je izašla sredinom septembra. Tiago-Stanković je 2022. bio najčitaniji pisac – rečeno je Danasu u Laguni.

U Top-20 su i dva romana švedskog pisca Fredrika Bakmana – “Pobednik”, objavljen krajem prošlog oktobra, i Bakmanov prvenac i svetski hit “Čovek po imenu Uve” iz 2012, koji je Laguna izdala 2017. u prevodu Nikole Perišića.

Od 20 najtraženijih Laguninih knjiga 11 je objavljeno 2022, a među “starijim” naslovima koji “drže korak” na top-listama je i knjiga za decu “Agi i Ema” Igora Kolarova koja je ušla i u školsku lektiri za peti razred.

Na mestu broj 12 je roman Đorđa Lebovića „Semper idem“, za koji u Laguni kažu da je “najpreporučivanija knjiga po izboru knjižara Delfi lanca” i najavljuju njeno dvanaesto izdanje.

– Laguna je u 2022. objavila 365 novih naslova – prva knjiga bila je „Reč za crveno“ Džona Makgregora, a poslednja u prošloj godini kultni ekranizovan roman „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ švedskog pisca Junasa Junasona. U januaru 2023. očekuju nas četiri knjige Marija Puza: „Kum“, „Sicilijanac“, „Poslednji don“ i „Zakon ćutanja“ – kažu u ovoj izdavačkoj kući, čiji Puzov serijal stiže ubrzo posle obeležavanja pola veka kultnog filma “Kum” Fransisa Forda Kopole iz 1972, adaptaciji istoimenog romana ovog pisca.

Ostali domaći izdavači još su novogodišnjim popustima, a izdavačka kuća Clio u 2023. ušla je sa novom sajtom i novim pogodonostima za čitaoce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari