U maju Guarneri fest, prvi međunarodni festival gudača Balkana 1

Prvi Međunarodni festival gudača Balkana biće održan u maju naredne godine.

Domaćin takmičenja biće Banja Koviljača i njena čuvena balska dvorana Kur salon. Guarneri fest biće održan od 19. do 22. maja i u četiri festivalska dana takmičiće se oko 150 mladih muzičara.

NJih će ocenjivati međunarodni žiri sastavljen od umetnika i pedagoga iz Rumunije, Južne Koreje, Belorusije, Ukrajine, Srbije i Severne Makedonije. U nekoliko kategorija takmičiće se učenici nižih i srednjih muzičkih škola violine, viole, violončela i kontrabasa. Finalisti takmičenja će svoj program svirati sa Gudačkim kamernim orkestrom koga čine profesionalni muzičari. Na Gala večeri publika će imati priliku da sluša najbolje.

Guarneri fest će nagraditi sve finaliste kao i njihove profesore vrednim nagradama. Laureat Guarneri festa će dobiti majstorski instrument u vlasništvo.

Međunarodni festival gudača biće prilika za upoznavanje i prezentaciju različitih škola gudača. Na njemu će biti održana dva panela posvećena pedagoškom radu u ovoj oblasti na kojima će učestvovati najbolji i najčuveniji profesori iz ovog dela Evrope. Takođe, festival će biti prilika i za popravku i nabavku gudačkih instrumenata i opreme. Na njemu će učestvovati nekoliko majstora koji će imati svoje radionice.

Svaki takmičarski dan biće završen koncertom ozbiljne muzike na kome će nastupiti vrhunski izvođači iz regiona.

Domaćini festivala su obezbedili mobilni tim koji će, uz pomoć deset volontera, organizovati i izneti ovo takmičenje i u njemu su: Vladimir Marković, Zoran Tošić, Đurđa Ilić Baus, Dejan Blagojević i Mina Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari