U Narodnom muzeju u Beogradu od 7. marta gostuje barokna kolekcija Palate Kiđi 1Leto - Mario Nuci, nazvan Mario de Fjori, i Karlo Marati, nazvan Marata

Prva gostujuća strana izložba u 2019. i druga od otvaranja renovirane zgrade i obnovljenje stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, krajem juna prošle godine, najavljena je za 7. mart. Reč je „Berninijevoj školi i rimskom baroku“ – remek-delima iz Palate Kiđi u Ariči kod Rima, koja obuhvata 55 značajnih dela iz ove kolekcije, najavila je danas Pro PR agencija za odnose sa javnošću.

Ova kolekcija barokne umetnosti predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Đovanija Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnijih baroknih umetnika. Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora među kojima su: Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba. „Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske“, navodi se u saopštenju kojim se najavljuje ovaj kulturni događaj, uz napomenu da je Kolekcija Palate u Ariči vezana za plemićku porodicu Kiđi, čije ime nosi – poznate bankare i mecene iz Sijene koji su bili među najuticajnijim ljudima Rima u 17. veku.

Ovom izložbom obeležiće se više jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 80 godina od prve italijanske izložbe „Italijanski portret kroz vekove“ 1938. u tadašnjem Muzeju kneza Pavla, danas Narodnom muzeju, koji ove godine slavi 175. rođendan.

Izložba će trajati do 26. maja, a njen autor je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. Organizatori su Glokal Prodžekt, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Narodni muzej, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja llade Srbije i uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i opštinske uprave Ariče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari