Leto - Mario Nuci, nazvan Mario de Fjori, i Karlo Marati, nazvan Marata

Ova kolekcija barokne umetnosti predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Đovanija Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnijih baroknih umetnika. Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora među kojima su: Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba. „Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske“, navodi se u saopštenju kojim se najavljuje ovaj kulturni događaj, uz napomenu da je Kolekcija Palate u Ariči vezana za plemićku porodicu Kiđi, čije ime nosi – poznate bankare i mecene iz Sijene koji su bili među najuticajnijim ljudima Rima u 17. veku.

Ovom izložbom obeležiće se više jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 80 godina od prve italijanske izložbe „Italijanski portret kroz vekove“ 1938. u tadašnjem Muzeju kneza Pavla, danas Narodnom muzeju, koji ove godine slavi 175. rođendan.

Izložba će trajati do 26. maja, a njen autor je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. Organizatori su Glokal Prodžekt, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Narodni muzej, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja llade Srbije i uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i opštinske uprave Ariče.

Povezani tekstovi