U Parizu protest protiv Romana Polanskog uoči početka dodele Cezara 1Foto: Beta /AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Oko 100 žena okupilo se večeras ispred zdanja u Parizu gde se održava dodela Cezara, nagrada francuske Akademije filmske umetnosti na kojoj je favorit film „J’accuse“ (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog koji nije prisutan na ceremoniji.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Filmska ekipa je neposredno pred početak ceremonije saopštila da će bojkovati dodelu u znak podrške Polanskom.

Ceremonija se održava i bez dodele počasnog Cezara pošto je Bred Pit, koji je prvobitno prihvatio da primi nagradu, na kraju to odbio.

Francuski mediji preneli su ranije danas da će 45. dodela Cezara biti „ukleta“, jer se održava i u svetlu nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodeljuje Cezare. Uprava je 13. februara saopštila da „kolektivno podnosi ostavku“. Ostavka je usledila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Inače, ostvarenje Polanskog „J’accuse“ (Optužujem) osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi „Les Miserables“ (Jadnici) Ladja Lija (Ladj Ly) i „La Belle epoque“ (Lepa epoha) Nikole Bedoa (Nicolas Bedos) dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

Film „Optužujem“ se bavi čuvenom antisemitskom aferom Drajfus iz 19. veka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Domaćin ceremonije je francuska komičarka i imitatorka Florans Foresti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari