sahrana Džejn BirkinSahrana Džejn Birkin, foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

 

Mnoge poznate ličnosti u Francuskoj danas su u Parizu prisustvovale opelu britansko-francuske glumice i pevačice Džejn Birkin, koja je umrla 16. jula u svom domu u glavnom gradu Francuske, preneli su tamošnji mediji.

Opelo u jednoj crkvi u Parizu održano je u prisustvu njenih ćerki Šarlot Gensbur (Charlotte Gainsbourg) takođe glumice i pevačice, i Lu Doajon (Lou Doillon) koje su čak uz druge ljude insistirale da nose kovčeg unutar crkve, prenosi Beta.

Među poznatim ličnostima su bile Katrin Denev (Catherine Deneuve) i njena čerka Kjara Mastrojani (Chiara Mastroianni), Izabel Iper (Isabelle Huppert), Karol Buke (Carole Bouquet), prva dama Brižit Makron (Brigitte Macron) i ministarka kulture Roma Abdul Malak.

Šarlot Gensburg inače ćerka Džejn Birkin i slavnog pevača Serža Genzbura (Serge) održala je govor, a na kraju ceremoniji je puštena njena pesma „La Javannaise“ uz veliki aplauz prisutnih ispred crkve.

Ceremonija se prenosila na nekoliko velikih ekrana u Parizu.

Okupljeni građani su nosili plakate sa natpisima „Hvala Džejn“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u nedelju odao poštu glumici i pevačini, uz ocenu da je Džejn Birkin bila francuski simbol, otelotvorenje slobode, „pevala je najlepše reči našeg jezika“, njen „glas je bio blag, a njeni angažmani jaki“.

Poreklom iz Londona, Džejn Birkin čije je ime nezaobilazno povezano s imenom njenog dugogodišnjeg partnera, francuskog pevača Serža Genzbura (Serge Gainsbourg), nedavno je zbog lošeg zdravlja otkazala koncerte.

Džejn Birkin, rođena 14. decembra 1946, postala je poznata 1967. sa erotičnom pesmom „Je t’aime… moi non plus“, koju je otpevala u duetu s Genzburom.

Glumila je u nekoliko filmova, među kojima je „Bazen“ (La piscine, 1969), sa Alenom Delonom (Alain) i Romi Šnajder (Romy Schneider).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari