U pauzi svetske turneje Dah teatar 15. i 16. marta igra u Beogradu 1

U predahu između gostovanja u okviru svetske turneje koju je 2019. započeo u Indiji, Dah teatar ovog meseca igra u Beogradu.

Predstava se igra 15. i 16. marta u Ustanovi kulture „Stari grad“ gde će izvesti, kako je najavljeno, svoju najzahtevniju predstavu – „Zagonetku revolucije“.

Radnja predstave, koja je ujedno i nova kreacija iz ovog rediteljskog i glumačkog tabora, govori o susretu četiri revolucionara: pripadnice Frakcije Crvene armije Ulrike Majnhof, Kastrovog saborca Kamila Sijenfuegosa, atentatorke na Lenjina Fanji Kaplan i „Crvene Roze“ – Roze Luksemburg. Oni u predstavi šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima. Susret ovih likova dešava se u stanovima koji služe kao revolucionarne ćelije, u zatvorskim ćelijama, ali i u pozorištu tokom probe.

Dah teatar je ovu godinu u otpočeo gostovanjem na Tantidhatri festivalu u Kalkuti u Indiji. Reč je o festivalu ženskog stvaralaštva i aktivizma, na kojem učestvuju umetnice iz čitavog sveta, na kome se Dah teatar predstavio sa svojom poznatom predstavom „Možda sanjati“, koju već godinama uspešno izvodi širom sveta. Ovaj komad istražuje temu migracija, posebno migracije ili „odliv mozgova“ umetnika iz zemlje. Kroz ovu predstavu publika u Indiji je imala priliku da prati priču o mladoj glumici, čiji je lik tumačila glumica Ivana Milenović Popović.

Posle Indije Dah teatar je gostovao i u u Brazilu, u Rio de Žaneiru, gde se performansom „25 čaša vina“ predstavio na pozorišnom festivalu, u organizaciji Kulturnog centra Espacio Sekuencija, u čuvenom Ipanema Teatru. Nastalo povodom četvrt veka delovanja Dah teatra, predavanje-performans „25 čaša vina“ bazirano je na autobiografskim tekstovima rediteljke ovog pozorišta Dijane Milošević, u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji“.

U Dah teatru za april najavljuju turneju u Francuskoj, sa predstavom „Možda sanjati“, a u maju na red dolazi Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari