U petak počinje Poezika 1

Peti festival posvećen umetnosti pevanog stiha – Poezika, održava se u petak i subotu u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), na adresi Katolička porta 5.

Poezika je muzički festival regionalnog karaktera, koji je okrenut prvenstveno kantautorima, tj. autentičnim muzičkim i pesničkim ličnostima, ali i bendovima kojima tekstovi nisu manje važni od muzike. Svi programi ovog festivala su besplatni.

U petak  će u Velikoj sali KCNS-a publika moći da čuje jednog od pobednika konkursa Egreta, a iste večeri na Velikom koncertu „Muzika i pesništvo kao jedno“, nastupiće tri novosadska kantautora Milan Korać, Nemanja Nešić, Miloš Zubac, uz pratnju Nenada Patkovića i Đorđa Bubnjevića iz Šinobusa, kao i Svetozara Nešića. Kako je na konferenciji za novinare istakao umetnički direktor festivala Miloš Zubac, koncert predstavlja ispunjenje davnašnje želje da bude priređen zajednički nastup na kojem će se izvoditi pesme rado čitanih autora i pesničkih velikana Miloša Crnjanskog, Dobriše Cesarića, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Milovana Danojlića, Milutina Bojića, Duška Trifunovića, Miroslava Antića, Pera Zupca, Milana Mladenovića i drugih. Drugog dana Poezike, u subotu, biće prikazan dokumentarni film „Florian“ koji je predstavljen na brojnim festivalima, a reditelj je mladi Dario Bukovski, koji se bavi položajem umetnika u regionu.

U Američkom kutku biće organizovana Radionica Krisa Ekmana (Chris Eckman), frontmena grupe Vokabauts (The Walkabouts) iz Sijetla, koji 14 godina živi u Sloveniji. U pitanju je muzičar, producent i suvlasnik izdavačke kuće Glitterbeat Records koja je tri godine zaredom dobila prestižnu nagradu Womex. Na festivalu će se predstaviti pesnici i muzičari Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Kralj Čačka koji će zajedno napraviti lirsko-muzički performans, a nastupiće i drugi pobednik festivala Marko Babović. U subotu će biti izveden i koncert sastava Stray Dogg. Festival Poezika ostvario je saradnju sa mnogim drugim festivalima u regionu i tako uspeo da promoviše mlade kantautore iz celog regiona. Program, kao i detalje o učesnicima festivala, mogu se naći na sajtu poezika.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari