U pirotskom Narodnom pozorištu počele pripreme komada ''Hasanaginica'' 1Ansambl pirotskog pozorišta sa rediteljem i direktorom Foto: Z. Panić

Ansambl Narodnog pozorišta u Pirotu počeo je rad na novoj predstavi, prvoj u 2019. godini a trećoj u ovoj pozorišnoj sezoni. Reditelj iz Makedonije Andrej Cvetanovski radi komad Ljubomira Simovića “Hasanaginica“.

U predstavi igra ceo ansambl. Uloga Hasanaginice poverena je mladoj glumici Danici Stanković a Hasanagu igra Milan Nakov. Ostale uloge tumače Natalija Geleban, Aleksandar Aleksić, Aleksandra Stojanović, Aleksandar Radulović, Zoran Živković i Danijela Ivanović. Snenografiju i kostime radi Sergej Svetozarev, kompozitor je Dimitar Andonovski a lektor je Nataša Ilić. Premijera se očekuje početkom marta.

-Radimo komad Ljubomira Simovića koji je veoma zahtevan za nas. Angažovali smo reditelja iz Makedonije Andreja Cvetanovskog. Radimo već nekoliko dana. Premijera je početkom marta. Mislim da će ovo biti jedna dobra predstava sa kojom ćemo učestvovati i na nekom festivalu- kaže direktor Narodnog pozorišta Gradimir Filipović.

Reditelj Andrej Cvetanovski kaže da je zahvalan upravi Pozorišta koja mu je pružila šansu da prvi put režira u Srbiji.

– Reč je o delu velike srpske klasike i jednom od najinteresantnijih tekstova srpske književnosti. Ova predstava bi trebalo da bude svojevrsna balkansko- antička tragedija i ritualno pozorište i da preko tradicije stignemo do priče odbačene žene koja živi u represivnom društvu i koja će probati da podigne svoj glas i da makar i umre za svoju ljubav. Ceo ansambl je kompaktna ekipa. Oseća se pozitivna astmosfera i nadam se da ćemo uraditi reprezentativnu predstavu- kaže Cvetanovski.

Milan Nakov koji igra lik Hasanage kaže da je veliko zadovoljstvo što reditelj Cvetanovski radi sa njima ovu predstavu.

– Komad je složen i kompleksan, ali se radi sa puno entuzijazma i očekujemo dobre rezultate- rekao je Nakov.

Danica Stanković igra lik Hasanaginice. Kaže da je zahvalna kolektivu Pozorišta i reditelju na ogromnom zadatku.

– Ova uloga mi je poverena na početku moje glumačke karijere. Trudiću se da ovaj lik iznesem najbolje što mogu i nadam se najboljem- kaže Danica.

Prema rečima direktora Gradimira Filipovića, do kraja godine planiraju još tri premijere. – Radićemo i dečju predstavu. Igraćemo naše predstave a u planu su i naša gostovanja u drugim gradovima. Imamo najavu za gostovanje Srpskog pozorišta iz Budimpešte u prvoj polovini marta- rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari