U ponedeljak nominacije za prestižnog Oskara 1Foto: EPA/ SILAS STEIN

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke u ponedeljak će saopštiti spisak nominacija za prestižnog Oskara, čija će 92. po redu svečana dodela biti održana 9. februara u Los Anđelesu, saopšteno je na sajtu Akademije.

Američki mediji među favoritima pominju nekoliko filmova – „Irac“ (The Irishman) Martina Skorsezea, „Bilo jednom… u Holivudu“ (Once Upon a time… in Hollywood) Kventina Tarantina i „1917“ Sema Mendeza.

Ovogodišnja dodela koja će biti kao i svake godine u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, neće imati domaćina ceremonije što je bio slučaj na prethodnoj ceremoniji. Organizatori ceremonije ocenili su da je 91. dodela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti ove godine.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje „Green Book“ (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari