U Pozorišnom muzeju u Zaječaru predstavljen pesnički opus Selimira Radulovića 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru sinoć je predstavljen pesnički opus Selimira Radulovića, pesnika, esejiste i antologičara, upravnika biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

U pozdravnoj reči, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je istakao da je Selimir Radulović jedan od najznačajnijih živih pesnika, kome uskoro izlaze sabrana dela i sa kojim ćemo ubuduće više sarađivati.

Predstavljajući dr Zorana Đerića, koji je govorio o Radulovićevoj poeziji, Đuričić je najavio da će Đerić učestvovati u programu „Pesnici Zoranu Radmiloviću” i da će na pesnički način, posvetivši pesmu Radmiloviću, otvoriti ovogodišnje „Zoranove dane”.

Srpski književnik, prevodilac, teatrolog i filmolog, dugogodišnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dr Zoran Đerić  govori i piše o Radulovićevoj poeziji  čak četiri decenije.

„Gotovo da nema nijedne književne nagrade koju nije dobio. Naravno zasluženo, a njegova poezija ima brojne čitaoce zato što se drži univerzalnih tema od Biblije i duhovnosti do nekih lirskih momenata. On je zaista izuzetan pesnik pogotovu kada je u pitanju  duhovno pesništvo i duhovna posvećenost” rekao je pored ostalog Đerić.

Čitavo stvaralaštvo Selimira Radulovića oslanja se na Sveto pismo jer, kako kaže, ne postoji ništa prirodnije.

„Mit i poezija govore istim jezikom – jezikom metafore. Poezija nasleđuje, prenosi i diversifikuje mit. Malom broju evropskih i srpskih pesnika je to blisko. Meni je blisko i mislim da je to najbolja definicija pesništva”, smatra Radulović.

Moderator pesničke večeri Vlasta Mladenović, pesnik, urednik časopisa “Razvitak” i odnedavno član Slovenske akademije književnosti i umetnosti  sa sedištem u Varni(Bugarska),istakao je da se Selimir Radulović  naslanja na vekovnu tradiciju našega naroda, lirski i tematski, te na taj način čuva i neguje naš identitet, koji uzduže na duhovnu vertikalu.

“U svojim esejima, a ja bih  dodao i intervjuima, on spaja evropsko književno nasleđe i srpske književne domete. Posebno treba istaći njegovo kulturno pregnuće, dakako u okviru najvažnijih kulturnih institucija, pre svega Matice srpske, da se u ovom smutnom vremenu očuva naš nacionalni integritet, po čemu će nas najviše ceniti svet” rekao je Mladenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari