Filmski festival u Sopotu od 11. do 17. jula 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Statueta slobode“, traje kao priznanje za slobodnu umetničku misao i dugotrajno obeležje najboljih u našem filmskom stvaralaštvu.

Naša statueta je ovih dana narasla do zauvek vidljive skulpture, na najvažnijoj sopotskoj lokaciji – ispred bioskopske sale Centra za kulturu. Ovaj spomenik slobodi i umetnosti svečano ćemo otkriti na dan početka ovogodišnjih sopotskih filmskih svečanosti, kao znamenje naše kulturne istorije – tako je Aleksandar Avramović, umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu, najavio njegovo 49. izdanje, pojasnivši da je adaptacija za „spomenik slobode“ rađena prema Statueti slobode, čiji je autor čuveni vajar Miodrag Živković.

Iako je trebalo da bude jubilarni, 50. ovogodišnji festival koji će biti otvoren 11. jula i trajaće nešto duže od prethodnih izdanja, do 17 jula, zbog prošlogodišnje pauze, u svom je 49. izdanju i pod sloganom „U predvorju jubileja“.

Publika na festivalu imaće priliku da pozdravi veliku umetnicu srpskog i jugoslovenskog pozorišta, filma i televizije Miru Banjac, dobitnicu „Statuete slobode“. U njenu čast priređena je i izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Takmičarsku konkurenciju festivala čine 23 filma, van konkurencije biće prikazana četiri, a tu je i dečiji program koji je takođe ima četiri naslova.

Prve večeri na programu je „Otac“ Srdana Golubovića, a potom će se ređati i ostali filmovi nastali u dve godine u srpskoj produkciji jer prošle godine festivala nije bilo.

Žiri čine: reditelj Slobodan Skerić, filmski autor i producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković.

– Film „Uprkos magli“ je u prvobitnom prošlogodišnjem terminu trebao da bude prikazan u prisustvu autora Gorana Paskaljevića, ali on nas je u međuvremenu zauvek napustio. Zato ćemo njegovim poslednjim filmom odati poštu velikanu srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije – istakao je Avramović i dodao da će tako ujedno ukazati zahvalnost i poštovanje desetinama filmskih radnika koji su se u minule dve godine preselili u večnost.

On je sa posebnim pijetetom najavio i posthumno dodeljivanje „Statuete slobode“ Veri Baronijan.

– Na veliku žalost porodice, prijatelja i poštovalaca, Vera Baronijan, jedna od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažera, nije dočekala da primi lično „Statuetu slobode“ kojoj se izuzetno obradovala i tim povodom kazala da je to njena prva velika nagrada, dodavši da je Sofest danas naša Pula – kazao je on.

Na otvaranju nastupiće Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binićki“, a pridružiće im se i folklorna grupa KUD „Kosmaj“, a biće upriličen i defile učesnika festivala i tradicionalni vatromet.

Pored Avramovića, na konferenciji u Skupštini grada, obratili su se i Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala, Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, Suzana Anastasov Marković, direktorka Centra za kulturu Sopot.

Za one koji ne budu mogli da dođu u Sopot najbolje filmove festivala moći će da pogledaju 19. jula u Domu omladine Beograda, u programu Sofest plus. Filmske projekcije na obe lokacije su besplatne.

Zašto nema Dare iz Jasenovca

Na pitanje novinara zašto se u selekciji filmova nije našao film „Dara iz Jasenovca“, Avramović je kazao da bi „Dara“ svakako bila u programu, da je producent prijavio film.

– Princip je da se svi producenti pozivaju, ali je potrebno da oni pozitivno odgovore na pozive. Postoji osnovno pravilo da svi filmovi koji se finansiraju po konkursima Filmskog centra Srbije, iz javnih sredstava, imaju i moralnu i praktičnu obavezu da učestvuju na domaćim festivalima – kazao je on i dodao da se to neki put i ne desi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari