U prepunom pozorišnom muzeju svečano otvoren "29. Sabor likovnih umetnika u Zaječaru" 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U prepunom pozorišnom muzeju, sinoć je svečano otvoren „29. Sabor likovnih umetnika u Zaječaru“. Rečima tople dobrošlice i zahvalnosti učesnicima prošlogodišnjeg 28. Sabora likovnih umetnika, dragim gostima i selektoru ovogodišnjeg Sabora Dragu Simiću, istoričar umetnosti Marija Simonović, otvorila je ovogodišnji Sabor.

Kao što to tradicija nalaže ovogodišnji 29. Sabor likovnih umetnika u Zaječaru krasiće 20 radova koji su rezultat prošlogodišnjeg Sabora. Na prvi pogled publika će moći da zaključi da prošlogodišnji Sabor nije bio tematski opredeljen, da se sva dela razlikuju po sadržaju, estetskim opredeljenjima samih autora, načinu na koji oni kombinuju neke osnovne likove i elemente.

Svako od autora, ostavio je fondu po dva platna ili ti delić svoje autentičnosti. Autor Dejan Trajković rođen u Prištini, odrastao pored pruge, za njega je karakterističan motiv lokomotive na slikama. Autor Emil Sfera umetnik iz Pančeva na čijem platnu se uvek nađe neka figura životinje, ovog puta mačka. Autor Dragan Bartula, dva utočišta ili ti stilizacija brodića koja u umetnosti asocira na spasenje poput Nojeve barke. Autor Miroljub Sretenović iz Kragujevca ,dva predivna portreta, mudrog Pašića i svetlog Adama.

Pesnik koji je učestvovao i pratio rad prve Gamzigradske likovne kolonije 1994. godine, Adam Puslojević koji nas je na žalost nedavno napustio i ovog puta je prisutan ovde kroz ovaj divan portret.

Kada je reč o portretima, tu je i bista Živojina Pavlovića predstavnika Jugoslovenskog filma koji je svoje detinjstvo i mladost proveo u Zaječaru, rad i delo svetskog vajara Nedima Hadžimehmetovića- Mafe, na koju su svi ponosni.

Autor Milan Radaković, pejzaži predela kojih više nema. Fotografije Rajka R. Karišića, zgrada Zaječarskog teatra kao i arheološki lokalitet Romulijana. Isti motiv je ostavio lokalni umetnik Dragan Stokić Rajački. I poslednja četiri dela gde je prisutna apstrakcija ili asocijalno slikarstvo, dela su Autora Dragana Dejanovića i Milivoja Štulovića.

“Mnoga od ovih dela poznata su zaječarskoj publici jer predstavljaju deo stalne postavke ove galerije”, istakla je Marija Simonović istoričar umetnosti pozorišnog muzeja.

Prisutnima se obratio i direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine -Centrar za kulturu“Zoran Radmilović“, Vladimir Đuričić, koji je istakao važnost opstanka Sabora likovnih umetnika jer Zaječar spada u retke gradove koji ima likovnu koloniju ovakvog tipa i uspešno je održava već 29. godina.

Zahvalio se svima koji su doprineli da se ona uspešno uprkos teškim periodima održi i opstane, kao i učesnicima ovogodišnjeg Sabora.

Učesnici 29. Sabora likovnih umetnika u Zaječaru su: Mr. Drago Simić selektor ovogodišnjeg Sabora, Đorđe Simić, Luka Dedić, Olga Mihailović, Milivoje Štulović, Miroljub Sretenović, Milica Živadinović, Nedim Hadžiahmetović- Mafa, Jovana Stančić, pored likovnih umetnika učesnik kolonije je i pesnik Vlasta Mladenović.

Sabor likovnih umetnika u Zaječaru traje od 21. do 27. avgusta. Ulaz je slobodan!

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari