geografijaFoto: Promo

 Zahvaljujući švajcarskom ogranku čuvene nemačke izdavačke kuće Springer objavljena je najsveobuhvatnija naučna studija o geografiji Srbije na engleskom jeziku, koja je ujedno i prvo takvo izdanje na jednom stanom jeziku koje se bavi njenom prirodom, stanovništvom i privredom. Ova naučna monografija, na kojoj su radila 43 autora iz 12 srpskih naučnih institucija, predstavljena je u Svečanoj sali SANU, a o njoj su govorili njeni urednici: Emilija Manić, Vladimir Nikitović i Predrag Đurović.

„Geografija Srbije – priroda, stanovništvo, privreda“ objavljena je u okviru Springerove edicije „Svetska regionalna geografija“ i na 317 strana, kroz 23 poglavlja bavi se zadatim podnaslovnim temama, uz uvodni deo koji objašnjava istorijski i geopolitički kontekst geograskog položaja Srbije. Ilustrovana sa 35 tabela, 61 kartom, 47 fotografija i 35 grafikona…, kompletna studija, kako je juče naglašeno, „integriše različite dimenzije geografskih i srodnih procesa u Srbiji i dovodi ih na jedinstven način u regionalni kontekst u okviru Balkana i Evrope“.

Geografija Srbije anazirana je u njenim ustavnim granicama – uključuje i prostor Kosova i Metohije, koji je tretiran u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, ali zbog aktuelne situacije pod protektoratom Ujedinjenih nacija, na pojedinim demografskim i privrednim kartama za KiM nedostaju relevantni podaci.

Prikaz prirodnih karakteristika Srbije: klime, hidrologije, geomorfologije, biogeografskih osobenosti, geohazarda i geonasleđa, zasnovan je na bogatoj naučnoj građi nastaloj na osnovu fizičkogeografskih i geoloških istraživanja koja u Srbiji traju više od 130 godina. Demografski procesi, kako je juče naglašeno, duboko su vezani sa istorijom, a ova studija se uhvatila ukoštac i sa demografskim izazovima sa kojima se Srbije suočava ne samo danas nego nekoliko decenija unazad. Osim problema sa natalitetom, u Srbiji nema očekivanog napretka u dužini životnog veka, a na njen geografski prostor utiču i migracije i regionalna depopulacija.

Privredi Srbije posvećeno je 10 poglavlja, od prirodnih bogatstva do analize privrednih sistema, njihove transformacije, regionalnog principa razvoja, mogućnosti integracije srpske privrede u evropske privredne tokove, problema vezanih za politiku.

– Uprkos poetizovanoj tajnovitosti Srbije, poput stihova Desanke Maksimović, ova studija oduzela je alibi strancima koji tvrde da ne znaju kao da dođu o informacija o Srbiji. Kad mi je akademik Vladimir Stevanović doneo da vidim „Geografiju Srbije“, rekao sam mu da mu knjigu neću vratiti, pokloniću je unucima – rekao predsednik SANU Vladimir S. Kostić pozdravljajući učesnike promocije Springerovog engelskog izdanja „Geografije Srbije – priroda, stanovništvo, privreda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari