Građani Srbije dobili prva obaveštenja preko platforme "Budi deo plana" za radove u Kragujevcu 1Foto: S. Z. M.

Građani Srbije registrovani na platformi „Budi deo plana“ dobili su prva obaveštenja o aktuelnom procesu izmena planskih dokumenta grada Kragujevca, na koja mogu da podnesu primedbe do 7. maja, objavila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Precizirano je da su građani preko platforme „Budi deo plana“ dobili informaciju da je Kragujevac oglasio javni uvid u nacrt Plana detaljne regulacije „Saobraćajnice u nastavku ulice Belodrimske do Severne obilaznice grada Kragujevca“ i nacrt Izmene i dopune plana detaljne regulacije „Dela radne zone I industrijska zona Kragujevac i radne zone II Lepenica-Skladišni centar-Teretni terminal“.

Kako je istaknuto, ovo je prvi put da je javnost na ovakav način uključena u prostorno i urbanističko planiranje, a ceo projekat je važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor.

Građani putem ove platforme imaju, pored informacija o podnetoj inicijativi da se neki plan menja ili usvaja, prostor gde mogu da se edukuju kako bi bolje razumeli čemu služi plan, kakav je sistem planiranja i zašto treba da se uključe u taj proces.

Savetnica za imovinu i investicije NALED-a Jasmina Radovanović istakla je da oko 90 odsto građana smatra da postupak donošenja planskih dokumenata treba da se digitalizuje i učini transparentnijim, a dve trećine lokalnih samouprava žele da unaprede komunikaciju, kako bi gradili poverenje između građana i institucija.

„Trenutno u javnosti postoji sumnja u transparentnost planskog procesa i zato ćemo se zalagati za više edukativnih aktivnosti, kao i da se propiše obaveza da se tokom javnog uvida organizuje info dan, gde bi građani mogli da dobiju informacije na njima razumljiv način“, rekla je Radovanović.

Direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Srbije Đorđe Milić istakao je da će se u narednim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, urediti i pitanje elektronskog slanja primedbi tokom javnog uvida kao i u Uredbi o razmeni podataka, kako bi kompletna planska dokumentacija prešla u digitalni format.

„Pilot projekat sproveden u Kragujevcu daje dobru osnovu da do kraja 2026. najveći deo planskog procesa bude u elektronskom formatu, od dokumentacije, preko javnog uvida i podnošenja primedbi, do usvajanja dokumenata“, rekao je Milić.

Objasnio da je da ukoliko bi se platforma povezala na portal eUprava, građani koji su registrovani mogli bi automatski, preko svog eSertifikata da potpisuju i podnose primedbe.

Milić je ocenio da bi na osnovu preporuka i rezultata projekta sprovedenog u Kragujevcu mogla da se aktivira radna grupa za izradu koncepta eProstora.

Projekat „Glas građana u urbanističkom planiranju“, koji je sproveo NALED, finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari