U Šapcu otvoren 65. oktobarski salon 165. oktobarski salon / Foto: Narodni muzej Šabac

Ovogodišnji Oktobarski salon posetiocima pruža uvid u 89 ostvarenja od ukupno 76 stvaralaca, čija će umetnička dela, u galeriji Narodnog muzeja u Šapcu, biti izložena do 20. novembra.

Na svečanom otvaranju dodeljene su nagrade, prema odluci žirija, koji je zasedao u sastavu Vladislav Šćepanović, redovni profesor zidnog slikartstva na FPU u Beogradu, Goran Čpajak, redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu i Nikola Šuica redovni profesor istorije umetnosti na PLU u Beogradu.

U kategoriji slikarstvo za delo Uspomene, koje „objedinjuje na formatu zidne slike svu rasutu i dragocenu memorijsku vrstu privrženosti i preispitivanja sveta malih predmeta“, nagrađena je Jelena Minić Mrđen.

U Šapcu otvoren 65. oktobarski salon 2
Svečano otvaranje / Foto: Narodni muzej Šabac

U kategoriji skulptura za delo Skulptura „u kojem se očitava princip objedinjavanja i zapleta u vajarskoj formi“, nagrađen je Pavle Radović.

U kategoriji rad na papiru za grafiku Bez naziva, „na kojoj se očitava stuktura osetljivog odnosa ka naseđu grafičkog izraza u sitoštampi“, nagrađen je David Mlađović.

Dobitnik priznanja Igor Belohlavek je Petar Mošić, za sliku Poljubac, „u kojoj se očitava izražajni svet atraktivne senzualne slikarske figuracije ljudskih iskušenja sve prisutniji na njegovom, ali i grupnim izložbama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu“.

Osim navedenih nagrada, Stručno veće Narodnog muzeja u Šapcu, donelo je odluku i o dodeljivanju Otkupne nagrade Dušanu Bujišiću za rad Sigurna kuća XV kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari