U Šapcu otvorena dvojezična multimedijalna izložba „Pavić: od Š do A“ 1Izložba „Pavić: od Š do A“ Foto: Danas

U galeriji Biblioteke šabačke, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, otvorena je dvojezična multimedijalna izložba „Pavić: od Š do A“, posvećena životu i stvaralaštvu književnika Milorada Pavića.

Izložba je nastala pre tri godine povodom obeležavanja 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti Milorada Pavića i 35 od objavljivanja „Hazarskog rečnika“.

Autori postavke su Isidora Injac, Vladislava Ivković Marković i Marjan Marinković, bibliotekari iz Biblioteke grada Beograda.

– Verujem da će izložba o Paviću, u ovako divnoj galeriji, biti pravo osvežnje. Pozivam sve Šapčane da pogledaju postavku – rekla je na otvaranju izložbe direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

U Šapcu otvorena dvojezična multimedijalna izložba „Pavić: od Š do A“ 2
Bibliotaka šabačka Foto: privatna arhiva

Postavka je postala svojevrsni rečnik o Paviću sastavljen od pojmova-odrednica i slika koje treba da ga predstave i objasne.

Čini je 30 slova koja nisu raspoređena ni azbučnim ni abecednim redosledom i predstavljaju refleksiju romana „Hazarski rečnik“, uveličane tarot-karte, koje je za Pavićev roman „Poslednja ljubav u Carigradu“ uradio njegov sin i video-prezentacija dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka „Hazarskog rečnika“.

– Pavić je veliki pisac, prevođen na više svetskih jezika i uverena sam da su naši čitaoci upoznati sa njegovim književnim delima, a uvek se mogu podsetiti pozajmicom knjige iz Biblioteke šabačke – istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Izložba je otvorena do 27. maja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari