U senci izbora novog upravnika 1

Dodelom nagrada, plaketa i pohvalnica na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu obeležen je 148. rođendan ove umetničke kuće.

Prema najavama Narodno pozorište bi do februara trebalo da dobije novog upravnika. Raspisvanje konkursa za ovo mesto očekuje se do kraja novembra.

Dejan Savić, v. d. upravnika NP, naglasio je da bi svako ko dođe na dužnost prvog čoveka nacionalnog teatra trebalo da se bavi sa „tri nezaobilazne teme: očuvanjem postojećeg profila, načina rada i sistema delatnosti NP; obeležavanjem njegove 150. godišnjice i novom, trećom scenom na Trgu Republike na mestu sadašnjeg tržnog centra „Staklenca““.

U prazničnom obraćanju Savić je izložo neku vrstu svog programa za NP u kome je, između ostalog, predložio da se Trgu Republike vrati stari naziv „Pozorišni trg“, a da Velika scena NP dobije ime jednog od svojih upravnika, najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića. Savić je rekao da je 21. novembra počeo s radom novi Upravni odbor NP koji je, kako je ocenio „po meri i značaju“ ove pozorišne kuće.

– Ljudi u UO imaju jasnu predstavu o značaju institucije u koju su došli. Jedan od prvih zadataka odbora je da stanje s upravnikom uskladi sa zakonom i Statutom NP. Tu je i problem sa obavezom prema državi o racionalizaciji radnih mesta. NP je, u skladu s tim, ugasilo 111 radnih mesta, zbog čega se približilo granici izdržljivosti, ali ne odustaje od namere da bude svetionik kulture i Srbiji i regionu – rekao je Savić, naglašavajući da je „jako lepo što je sa njim na sceni i ministar kulture, koji tu i treba da bude kao deo NP“.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, rekao je da je zbog Savićevog „srčanog obraćanja odustao od napisanog govora“ i istakao da je u NP „vrata otvorio rukom domaćina, a ne gosta“. Vukosavljević je ocenio da je NP jedan od malobrojnih hramova kulture u Srbiji i da se zato u njega „mora dolaziti sa pijetetom i skrupulom“.

– Dejan Savić je govorio o sadašnjosti i budućnosti NP i nijedan gals razuma ne može a da se ne složi s njim. Izbor novog direkotra NP biće dokaz da Ministarsvo kulture radio ono što mu je posao. Očekujemo da UO, direktor i amsambli svoj posao rade najbolje što mogu. Neće izostati ni podrška Ministarstva – finansijska koliko je to moguće u datim okolnostima, a usaglasiće se i sistematizacija radnih mesta- poručio je Vukosavljević.

Svečanosti u NP; kojoj je prethodilo potpisivanje Protokola o umetničkoj i poslovno-tehničkoj saradanji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, prisustvovali su, pored ministra Vukosavlevića, i pokrajinski sekretar za kulturu u Vojvodini Miroslav Štatkić, upravnik SNP Zoran Đerić, predsednik UO NP Aleksandar Gatalica, zaposleni u NP, zvanice iz javnog i kulturnog života.


Nagrađeni

Nadi Šargin pripala je nagrada „Raša Plaović“ za ulogu u predstavi „Marija Stjuart“, koje je proglašena za najbolju predstavu u okviru pozorišnog repartoara ove kuće. Nagradu za najbolju individualnu premijeru dobili su: glumci Nada Šargin i Branko Vidaković, kao i balerina Ana Pavlović. Za izuzetno značajan ukupan umetnički dobrinos NP nagrađeni su: mecosopran Aleksandra Angelov, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, reditelj Tatjana Mandić Rigonat i glumac Nenad Stojmenović. „pečat NP“, po odluci upravnika uručen je koreografu Lidiji Pilipenko i dramaturgu Slavku MIlanoviću.

Saradnja’]

Prema rečima Dejana Savića, u okviru juče potpisanog Protokola o saradnji, NP će SNP pozajmiti kostime i dekor za Maskanjievu operu „Kavalerija rustikana“. On je raekao i da se ranije najavljena koprodukcija ove dve kuće u operi Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira“ pomera se za obeležavanje 150 godina NP:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari