U zaječarskom pozorištu večeras "U čije ime" 1

Na sceni Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“  u Zaječaru večeras će glumci Narodnog pozorišta iz Niša igrati komad U čije ime Aleksandra Mihailovića u režiji Milana Karadžića.

Reč je o istinitoj dramatičnoj priči  o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Komad U čije ime na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Gledaoci predstave večeras će biti u prilici  da vide večitu dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.

-Kada talasi istorije podignu talog jednog društva, kad potom taj mulj zamuti pogled istini i dobroti, kad nastupi doba bez čistih, bezgrešnih, vernih i milostivih, kada nestanu senke u koje bi se mali čovek tako željno sklonio, ko je taj koji će pobednicima reći da u njegovo ime nemaju pravo ni kap krvi poraženih da puste? Zato ova drama i zato U čije ime. – objašnjenje je autora Aleksandra Mihailovića, dok o poruci komada režier Milan Karadžić kaže:

-Ovaj komad me je privukao zato što na umetnički pošten način, bez ideološke pristrasnosti, tretira sukob dva sveta. Svet umetnosti, pozorišta, svet glume i svet politike, ideologije, partije, sa druge strane. Svet politike i vlasti odneće možda pobedu u prvoj bici, ali rat sa svetom umetnosti nikad ne može dobiti. – smatra Karadžić.

Komad U čije ime Narodnog pozorišta Niš je inače premijerno izveden 29. novembra prošle godine u niškom Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari