U Zaječaru otvorena izložba slika Selene Vicković 1Foto: Zaječarsko pozorište

Iako “Igre” nisu tematska izložba uglavnom tematski bave igrama i igračkama, što se itekako dobro uklapa sa pozorištem i pozorišnim festivalom koji je u toku u Zaječaru, a izložba slika Selene Vicković, deo je festivalskog programa 29. “Dana Zorana Radmilovića”.

O umetnosti Selene Vicković dr Lidija Merenik kaže “Rane slike, vizuelno agresivne, živahne i nesigurne u priči o sopstvenom (autorskom, ženskom) identitetu, o hedonističkoj bezbrižnoj pozi, o „detetu u pozorištu dosade“, otvorile su vremenom jednu od najvažnijih ženskih priča u srpskom savremenom slikarstvu”.

U Narodnom muzeju u Zaječaru izložena su ulja velikog formata, nastala od 2012. do danas. Otvarajući izložbu direktorka zaječarskog Narodnog muzeja nije krila zadovoljstvo što je i ustanova na čijem je čelu deo festival posvećenog velikom glumcu.

Ovo je nešto što se dešava u okviru praznika pozorišta posvećenog velikom glumcu, Zaječarcu, ZoranuRadmiloviću, a sticajemokolnosti, SelenaVicković, osim što je slikar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, sestričina je Zorana Radmilovića, tako da je time radost otvaranja ove izložbe u Narodnom muzeju u Zaječaru veća. – kazala je Maja Živić.

Izložba slika “Igre” je na neki način zahvalnost umetnice ljudima koji čuvaju uspomenu na Zorana Radmilovića, čulo se na otvaranju izložbe

– Drago mi je što festival postoji i što to radite sa toliko entuzijazma i što on i dalje traje. – kazala je Selena Vicković koja je podelila i svoja sećanja na ujaka Zorana Radmilovića.

– Zoran je bio divan. Mislim da to ne moram ni da kažem, ali što se mene tiče, u Cacijevoj knjizi, koja će biti promovisana u četvrtak, postoji jedan deo gde sam malo o tome pisala, što nikad nisam pre, ali stvarno sam ga obožavala. Nekako mi je bio podrška.Bio mi je podrška i da studiram slikarstvo i u isto vreme bio mi je i prijatelj i ujak.Mogu da kažem i da je bio duhovit, pametan, dobar, nikad nije bio strog. Nikad mi nije dao savet onako direktno, nego je nekako uvek sa strane savetovao. – podsetila se Selena Vikcović.

Vanredni profesor na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu,Selena Vicković, je dobitnica nagrade Salona savremene umetnosti Monrouge u Parizu 1999.godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari