U Zaječaru se danas završavaju 28. Dani Zorana Radmilovića 1Foto:Tatjana Galić Zetović

Zaječarski pozorišni festival u svom bezmalo trodecenijskom trajanju prošao je različite faze, i blistave i sive. Na sreću, ponovo ima uzlaznu putanju i ovogodišnji je nadmašio prethodne.

Tome je svakako doprinela dobra selekcija predstava kako za glavni takmičarski program, tako i za 2.Festival malih pozorišnih formi. Tokom osam festivalskih dana u takmičarskoj konkurenciji i pratećim programima odigrano je 17 aktuelnih pozorišnih predstava iz Srbije, regiona, Rumunije, Bugarske.

– Uzlazna putanja festivala, repertoar koji izaziva veliku i nepodeljenu pažnju publike, kritike i šire javnosti ukazuje na to da je ovaj festival izrastao u jednu od najvažnijih pozorišnih manifestacija u zemlji. S jedne strane ovo jeste Slava glumcu, i ovo jeste prava glumačka Gozba, uključujući sve ono što Gozba podrazumeva: praznik na sceni, događaji koji prate pozorišne predstave i atmosfera festivala. To je nešto što čini ovaj festival posebnim i zbog toga je lepo prihvaćen i od pozorišnih kuća i istaknutih pozorišnih umetnika.- ocena je Nebojše Bradića, predsednika stručnog žirija 28. Dana Zorana Radmilovića.

-Zaista je očigledan veliki pomak u odnosu na prošlu godinu. Ne zna se gde su predstave bolje i mislim da smo imali fenomenalne predstave u oba festivalska programa. – kaže glumac Ivan Bekjarev koji je na čelu stručnog žirija 2. Festivala malih pozorišnih formi.

Dani Zorana Radmilovića su festival glumca i osim Zoranovog brka koji stručni žiri dodeljuje glumcu večeru, nagrada koja se priželjkuje u glumačkom svetu je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu i ona će biti večeras biti dodeljena. Pored ove, večeras će biti dodeljena i Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“, kao i nagrada publike za najbolju predstavu. U konkurenciji su Ko se boji Virdžinije Vulf? Teatra Ulysses zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta, Dok nas smrt ne razdvoji Radionice integracije Beograd, Sjećaš li se Doli Bel Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Petrijin venac Ateljea 212 iz Beograda, Predstava Hlameta u selu Mrduša Donja Narodnog pozorišta Republike Srpske i Osama – kasaba u Njujorku Zvezdare teatra. Večeras će glumački ansambl Kazališta Moruzgva iz Zagreba, u čast nagrađenih odigrati Brodolomke.

Večeras se na maloj sceni pozorišta završava 2. Festival malih pozorišnih formi i to predstavom Kod kuće/ Kabul Narodnog pozorišta iz Beograda koju će Dušanka Stojanović Glid igrati u čast nagrađene predstave. Na stručnom žiriju je da od šest odigranih monodrama izabere najbolju. Za ovu festivalsku nagradu konkurišu Mia Begović (Sve što sam prešutjela), Vlado Kerošević (Krojcerova sonata), Srna Lango (Lov na srne), Vjera Vidov (Spavaju li ribe), Milan Dimić (Ima neka tajna veza) i Marko Adžić ( Don Žuan iz Leušića).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari