Premijera predstave „Zlatno tele“ u režiji Gorana Markovića biće održana 6. oktobra, a repriza 10. oktobra u Narodnom pozorištu, a posvećena je nedavno preminulom glumcu i velikanu ove kuće Radetu Markoviću. Prema rečima upravnika Narodnog pozorišta Božidara Đurovića, predstava je različita u odnosu na ostale premijere, jer se dogodilo da je glumac pripremio ulogu, ali nije imao priliku i da je odigra, jer nas je napustio, što je donelo veliku tugu, pa je zbog toga premijera posvećena njemu. „Odlučili smo da uradimo i direktni televizijski prenos, jer je ovo prva predstava Narodnog pozorišta, koja je svoje pretpremijere doživela u junu u Leskovcu i Pančevu i pokazala je da je publika voli, jer je delo aktuelno i duhovito“, izjavio je Božidar Đurović.

Reditelj Goran Marković istakao je da je čuveni roman ruskog tandema Ilje Iljfa i Jevgenija Petrofa „Zlatno tele“ obeležio njegovu mladost, a delimično i detinjstvo. „Bio sam oduševljen njihovim stilom pisanja, a kasnije sam čuo da mnogi čak i ne znaju za to delo, što me je zapanjilo, jer je ta literatura bila potpuno zaboravljena. Knjiga je napisana 1931. godine, a velika je sličnost tadašnjeg društva u tranziciji sa sadašnjim društvom. Fenomen su bila društva koja su obeležena kriminalom. Dramatizacija je podrazumevala sažimanja, čak i nekih bitnih stvari, ali ja sam spasao što se spasti može. Ključna stvar je bila naći pravog glumca koji će igrati ulogu Ostapa Bendera. Dosad smo igrali u malim salama, tako da sad malo dorađujemo predstavu, ali nadam se da će sve odlično uspeti, jer sam radio sa poštovanjem prema literaturi“, objasnio je Goran Marković.

U predstavi glume Milan Gutović, Igor Đorđević, Vlastimir Đuza Stojiljković, Hadži Nenad Maričić, Darko Tomović, Radovan Miljanić, Ivana Jovanović i Ivan Zarić. Kostimograf je Ljiljana Petrović, a kompozitor je Zoran Simjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari