U Zrenjaninu otvorena izložba o nameštaju 1Foto: Miroslava Pudar

Narodni muzej Zrenjanin predstavio je deo proizvodnje stilskog nameštaja na izložbi pod nazivom “Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti” koja je sinoć otvorena.

Autor postavke je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos zbirke primenjene umetnosti.

Izložba je organizovana povodom 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u Industriju nameštaja Žarko Zrenjanin.

Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag, smatra autor izložbe.

“Fabrika nameštaja Antona Bencea je verovatno najstarija fabrika u zemlji i fabrika sa najdužim kontinuitetom rada, od 1868. godine kada je osnovana pa sve do 2003. godine, kada je ugašena. To nije bila puka fabrika nameštaja, već umetnička fabrika nameštaja, gde su se ručno radili unikatni komadi. Naslednik ove porodice, zrenjaninski arhitekta Tibor Bence koji živi u Minhenu, puno je pomogao da se izložba organizuje i nadamo se da će moći da je tokom njenog trajanja poseti” objašnjava kustos Dejan Vorgić, autor izložbe.

Na izložbi dominiraju primerci nameštaja iz stilskih perioda istoricizma s kraja 19 veka, neorenesansa i barok, poznatiji kod nas kao altdojč.

Nameštaj s početka 20. veka je u stilu secesije, art dekoa, zatim funkcionalizma nakon Drugog svetskog rata, pa  do postmoderne.

Prateći materijal postavke čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi i zahvalnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari