U Zrenjaninu večeras poslednja predstava festivala, sutra nagrade 1Foto: NP Sombor

Nastupom Narodnog pozorišta Sombor sa predstavom „Tramvaj zvani želja“ u režiji Juga Đorđevića, koja će biti večeras izvedena u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, ovogodišnji 71. Festival PPV ušao je u svoju završnicu.

Na festivalu je učestvovalo devet predstava, po izboru selektora dr Vlatka Ilića, od čega je pet iz Subotice. Ukupno je na programu bilo šest dramskih i tri dečiije predstave.

Festival zatvara klasik Tenesi Vilijamsa „Tramvaj zvani želja“, koji je u Somboru režirao Jug Đorđević.

Kako kaže, odavno je njemu Tenesi Vilijams bio u glavi a nakon čitanja njegove autobiografije dobio je ideju šta bi i kako mogao da radi nešto od njega. Poigrao se, kaže, već uvreženim predstavama glavnih junaka ovog poznatog komada, preispitujući ko bi danas bili njegovi junaci.

„Meni je bilo izazovno da radim ovaj komad, koji je klasik i ujedno, najpoznatije Tenesijevo delo. Zato smo Tina Grumić, dramaturškinja, i ja napravili koncept u kome Stenli Kovalski ne mora da bude zlostavljač u srednjim godinama, niti Blanš Duboa ženica krhkog mentalnog zdravlja. Rezultat toga je podela koju smo napravili u soborskom pozorištu. ideja je bila da dovedemo u pitanje patrijarhat koji dovodi u pitanje žensku slobodu. Hteli smo da pokažemo odnos starijih žena i mlađih mušakaraca, gde je žensko iskustvo mnogo kroisnije od mladog, besnog muškarca“, objašnjava Jug Đorđević.

Glumac Nemanja Bakić tumači lik Miča u ovoj predstavi a na pitanje koje godine su potrebne i dovoljne za ono što proživljavaju ikone dramske literature, ovako odgovara.

„Ne mogu da znam da li bih drugačije doživeo i razumeo ulogu da sam je radio ranijih godina. Verovatno da bih. Ja sada imam trideset i tri, i mislim da je to taman. Taman dovoljno da bih razumeo čoveka poput Miča, i okolnosti u kojima se on nalazi“, objašnjava Bakić.

Za sutra u 12 časova najavljena je svečana dodela nagrada na velikoj sceni zrenjaninskog pozorišta. Zrenjanin i ovdašnje pozorište bili su dobri domaćini kolegama i publici i ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari