Uhapšena Oskarovka zato što podržava demonstracije u Iranu: "Širi neistine, gde su joj dokazi?" 1Terani Alidosti u Kanu, foto: Profimedija

Iranske vlasti uhapsile su jednu od najpozatijih glumica u toj zemlji, Terani Alidosti, pod optužbom za ‘širenje neistina‘ o demonstracijama koji su zahvatile zemlju, prenosi BBC.

Glumica, koja je osvojila Oskara 2017. godine, za film Trgovački putnik, inače je i poznati borac za ženska prava u Iranu.

Ona je prošle nedelje na Instagramu osudila pogubljenje muškarca koji je bio umešan u demonstracije. U svom postu se obrušila i  na  međunarodne organizacije jer nisu učinile ništa da spreče  pogubljenje Mohsena Shekarija.

Iranske vlasti su ga obesile nakon što su ga optužile da je  letos blokirao put u Teheranu i ranio pripadnika paravojnih snaga mačetom i tako poveo „rat protiv Boga“.

Uhapšena Oskarovka zato što podržava demonstracije u Iranu: "Širi neistine, gde su joj dokazi?" 2
Terani Aldosti, foto: Profimedia

„Zvao se Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja gleda ovo krvoproliće i ne preduzima ništa je sramota za čovečanstvo“, napisala je 38-godišnja glumica, čiji je Instagram profil, koji ima više od 8 miliona pratilaca, nedavno ukinut.

Prema objavi na Telegramu, koju je podelila državna agencija IRNA, policija je glumicu uhapsila jer nije pružila „nikakva dokumenta kao dokaze u skladu sa njenom izjavom“.

Inače, Terani Alidosti je jedna je od najuspešnijih iranskih glumica.

Veoma je glasan kritičar iranske vlade koja pokušava da suzbije nemire širom zemlje, a koji su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Uhapšena je jer nije nosila hidžab.

U novembru, glumica je na svom Instagramu takođe objavila fotografiju bez hidžaba.

Prošlog meseca je obećala da neće napustiti svoju domovinu i da će „platiti cenu“ koju bude trebalo kako bi branila svoja prava, a najavila je i da će prestati da glumi kako bi pomagala porodicama ubijenih i uhapšenih tokom protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari