Ukradeni snovi, život i dom 1Foto: Vladimir Matković

Zvezda trećeg dana festivala Aljazeeradoc je bila palestinska rediteljka Ravan Damen, koja je predstavila svoj projekat „Ambasador Palestine: nova zemlja novi život“. Interesovanje medija je bilo toliko da je naš susret nekoliko puta morao da bude pomeran.

Ravan Damen je konsultantkinja za medije, osnivačica i direktorka konsultantske kompanije Stream Media. Producirala je i režirala više od 30 sati dokumentarnog programa za televiziju koji je prevođen na brojne svetske jezike.

– Mnoge ljude Palestina zanima ili o njoj imaju svoj stav, a da ne poznaju činjenice. S druge strane nemaju vremena da proučavaju knjige i enciklopedije pa mi je palo na pamet da bi kroz odlične dokumentarce, ne samo palestinskih nego i autora iz drugih delova sveta na različitim jezicima, oni koji žele mogli nešto više da saznaju. To može da bude odlično sredstvo za učenje – kazala je Damen za Danas.

– Palestinu ne možete pronaći na geografskim kartama, što i jeste glavni problem jer mnogi ljudi nikada nisu čuli o tome. S druge strane, oni koji i jesu i koji znaju priču veoma su emotivni, ali bez mnogo znanja i potrebnih informacija – ukazala je Damen na svojoj prezentaciji koja je bila odlično posećena.

Ona je skrenula pažnju da je Bosna i Hercegovina jedna od retkih zemalja koja vrlo dobro razume ratne okolnosti: opsadu, etničko čišćenje, i da misli da zato njeni stanovnici imaju razvijenu empatiju prema Palestini.

– Osim zemlje, svakom Palestincu su ukradeni i snovi, život i dom – istakla je Damen. Ona je podsetila da se etnička čišćenja događaju svaki dan, ali da umesto depresije valja biti fokusiran na ono što se može učiniti.

– Mi ne možemo sebi da priuštimo da budemo depresivni. Moramo biti optimistični i fokusirani na ono što radimo – rekla je Damen. Ona je poručila kako palestinski ambasador može biti bilo ko bilo gde u svetu.

– Palestina nije samo zemlja. Ona treba da bude predmet diskusije. I zato treba okupiti ljude s različitim iskustvima kako bismo zajedno učili i govorili o tome. Možemo uzeti mnogo pouka iz bosanskohercegovačke priče, o kojoj Palestinci znaju malo, a važno je da Palestinci, a i oni koji osećaju empatiju prema njima uče o iskustvima drugih. Misliti van uobičajenog okvira je veoma važno – zaključila je Ravan Damen.

Snažnije od reči

Opisujući palestinski narod, Damen je preporučila film „Snažnije od reči“, koji govori o Gazi i ljudima koji ne govore i ne čuju, ali da je svaka priča tu srećna. Kako je navela, „reč je o filmu koji ne izaziva negativne emocije“.

Ambasador Palestine: nova zemlja novi život

Projekat „Ambasador Palestine: nova zemlja novi život“ je posvećen bogatoj palestinskoj kulturi i istoriji, ljudima, geografiji, gradovima i selima i trenutnim izazovima s kojima se ova zemlja suočava. Platforma omogućava besplatno gledanje filmova i čitanje tekstova o Palestini i izraelskoj okupaciji. Program je trenutno dostupan na arapskom, engleskom i španskom jeziku. Uskoro će biti postavljene stranice na turskom i bosanskom jeziku, a zvanična veb stranica platforme je https://palambassador.org/en/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari