Ukrajinski filmski poslenici protiv ruskih filmova u Kanu 1Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Zbog odluke da se u trku za ‘Zlatnu palmu’ na ovogodišnjem Festivalu u Kanu uključi i film “Žena Čajkovskog” ruskog režisera Kirila Serebrenikova ukrajinski filmski stvaraoci zatražili su od organizatora ove međunarodne filmske manifestacije da “u potpunosti bojkotuju Rusiju”, javlja agencija Anadolija, a prenosi Al Jazeera.

-Sve rusko mora biti zabranjeno. Ruski režiseri se ne mogu praviti kao da je sve kako treba i da nemaju šta sebi da zamere – izjavio je ukrajinski producent Andrej Fesiak.

Film “Žena Čajkovskog” premijerno je prikazan u Kanu, a Serebrenikov je pozvao na prekid rata u Ukrajini.

Iako ovaj ruski režiser zbog neslaganja sa stavovima i politikom zvanične Moskve živi u Berlinu, Andrij Kalpakči, direktor Ukrajinske fondacije za kinematografiju i Međunarodnog filmskog festivala u Kijevu, tvrdi da je Serebrenikov finansirao film „crnim novcem“ ruskog oligarha Romana Abramoviča, čija je imaovina pod sakcijama EU jer je blizak saradnik Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije.

Direkcija Kanskog festivala već je otkazala pozivnice ruskoj delegaciji i osobama povezanim sa Kremljom, ali direktor ove manifstaicje Teri Fremo smatra da su ruski disidenti poput Serebrenikova dobrodošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari