Ukupno 15 filmova će se takmičiti za glavne nagrade Berlinskog festivala 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ukupno 15 filmova će se takmičiti za glavne nagrade 71. Međunarodnog festivala u Berlinu (Berlinale), saopštili su danas organizatori.

Među ostvarenjima, nalaze se dva francuska filma – „Albatros“ Gzavijea Bovoa (Xavier Beauvois) i „Petite Maman“(Mala mama) rediteljke Selin Skijama (Celine Sciamma).

Nemce će predstavljati film Marije Šreder (Maria Schrader) „Ich bin dein Mensch“ (Tvoj sam čovek) i rediteljski prvenac glumac Danijela Brila (Bruhl) „Nebenan“.

Rumunski reditelj Radu Žude (Jude), koji je 2015. godine u Berlinu nagrađen za fim „Aferim“, ove godine se takmiči sa ostvarenjem „Bad Luck Banging or Looney Porn“.

Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije korona virusa.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda.

Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Među članovima žirija su reditelji – Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Mađarica Ildiko Enjedi, Italijan Đanfranko Rosi (Gianfranko) i Bosanka Jasmila Žbanić.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dela – od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio fim „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari