Ulična umetnost i grafiti za slepe i slabovide 1

U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ organizacije Street Art Belgrade postavljeni prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Prvi modeli će biti postavljeni na dve lokacije na Vračaru. U zadnjem dvorištu pozorišta „Puž“, gde se nalazi model žirafe, i u Sinđelićevom sokačetu gde je izložen model vuka.

Postavljanje murala se održava tokom četvrtog vikenda ulične umetnosti na Vračaru koji traje od 22 do 24. oktobra, u okviru kojeg će se održavati različite street art aktivnosti – od radionica za seniore do besplatnih šetnji i obilaska 3D modela murala.

Kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava se slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda.

Za prve modele su odabrani radovi beogradskog umetnika Weedzora koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja – Žirafe i Vuka.

Uz 3D modele se nalazi i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu.

Murali se postavljaju u oktobru povodom dana slepih i slabovidih osoba koji se u celom svetu obeležava 15. oktobra.

U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebu za podrškom u ostvarivanju njihovih prava, kao i za integraciju u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Projekat „Umetnost u prolazu“ je realizovan u okviru konkursa Fondacije Telenor „Zamisli sve“, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma.

Partneri na projektu su Božidarac i gradska organizacija slepih Beograda, a kompanija Voxellab, koja se bavi 3D tehnologijom i koja je proizvela 3D modele murala za slepe i slabovide.