"Uloga glumca u lutkarskoj predstavi je da njegova snaga uđe u materiju": Darko Kovačevski, reditelj iz Sofije, o predstavi "Pinokio" u vranjskom pozorištu 1Reditelj Kovačevski isprobava masku za predstavu "Pinokio". Foto:V.Ristić/Danas

Posle prve lutkarske predstave „Nerođena devojka“ pozorište „Bora Stanković“ nastavilo je saradnju sa rediteljem Darkom Kovačevskim iz Sofije, koji za 9. april priprema premijeru bajke „Pinokio“, sa novim izazovom za vranjanski glumački ansambl.

– Zadovoljstvo mi je i čast da radim sa glumcima koji odlično poznaju svoj posao. Prvu predstavu prošle godine radili smo bajku „Nerođena devojka“ sa stolnim lutkama, sada smo pred novim izazovom jer je u pitanju predstava sa „grand ginjolama“ u predstavi „Pinokio“ – objašnjava za Danas Kovačevski koga zatičemo na današnjoj probi sa vranjskim glumcima.

Stigle su i „ginjole“ koje je za ovu predstavu uradila Nadja Vasileva Kovačevska u Sofiji. Ona potpisuje i scenografiju i kostime za „Pinokia“ čiju adaptaciju je po čuvenoj bajci Karla Lorencinija Kolodija iz 1881.godine potpisuje reditelj. U predstavi igraju Kristina Janjić Stojanović, Žetica Dejanović, Jelena Filipović, Bojan Jovanović, Marko Nikolić i Marko Petričević.

– Odabrao sam iste glumce koji su savršeno prepoznali svoje uloge u prethodnom projektu pa sada nastavljamo naše „lutkarsko usavršavanje“. Uloga glumca u lutkarskoj predstavi je da svoju snagu usmeri na ulazak u materiju i stvori to mitsku interakciju jer su lutke izraz približavanja božanstvu. Imamo odličnu atmosferu na probama i radujem se unapred još jednom projektu koji sa zadovoljstvom radimo želeći da napravimo kontinuitet sa vranjskim ansamblom i njihovom strateškom opredeljenju da imaju ovakav tip predstava na reportoaru za decu, ali i odrasle – kaže Kovačevski.

"Uloga glumca u lutkarskoj predstavi je da njegova snaga uđe u materiju": Darko Kovačevski, reditelj iz Sofije, o predstavi "Pinokio" u vranjskom pozorištu 2
Svaki pokret pod budnim okom reditelja:Proba „Pinokija“ u vranjskom pozorištu. Foto:V.Ristić/Danas

Proba se odvija u potpuno opuštenoj atmosferi. Sve za posmatrača sa strane liči na „pozorište u pozorištu“ uz puno smeha i razemene pozitivne energije. Lik Pinokija tumači Kristina Janjić Stojanović, dok je u liku Đepeta Bojan Jovanović. Pažljivo se radi na svakom pokretu uz scenska pojašnjenja reditelja Kovačevskog koji svoju „eruptivnu energiju“ i veliko iskustvo ume na najjednostavniji način da prenese na glumačke zadatke.

– Pokret, glas, to je ono što daje snagu jednoj lutkarskoj predstavi i to ovi glumci sa velikim uspehom savladavaju. Očekuje nas naporan rad do premijere koja je zakazana za 9.april nadam se na zadovoljstvo najmlađe, ali i odrasle publike. Očekujem novi iskorak u odnosu na prethodni projekat, i ova predstava će sasvim sigurno imati svoju publiku na matičnoj sceni, ali i na gostovanjima širom Srbije pa zašto ne i regiona – očekuje reditelj Kovačevski, podsećajući na iskustvo koje ima sa radom u Sofiji gde postoji Nacionalni lutkarski teatar sa dve sale i brojnim ansamblom.

U probnoj sali se svaka scena do detalja razrađuje. Dotle u stolarskoj radionici vranjskog pozorišta Nađa Vasileva Kovačevska, tek što je doputovala iz Sofije sa majstorima usaglašava detalje scenografije. Narednih dana stižu i kostimi koji se rade u Sofiji, pa tek tada će prelaskom na scenu biti sklopljena cela predstava.

"Uloga glumca u lutkarskoj predstavi je da njegova snaga uđe u materiju": Darko Kovačevski, reditelj iz Sofije, o predstavi "Pinokio" u vranjskom pozorištu 3
Precizno do detalja: Sa probe „Pinokija“ u vranjskom pozorištu. Foto:V.Ristić/Danas

I ovaj preliminarni uvid u rad na „Pinokiju“ već sada obećava, lep estetski doživljaj koji će imati publika na sceni Pozorišta „Bora Stanković“ u prvoj nedelji narednog meseca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari