ULUS: Izložba skulptura Dragana Jovićevića Macole i Radeta Markovića  1Foto: Rade Marković ReEvolucija drvo metal 2015. /promo

Izložba skulptura umetnika Dragana Jovićevića Macole i Radeta Markovića biće otvorena u sredu, 1. jula u 19 časova u Galeriji ULUS (Knez Mihailova 37).

“Dragan Jovićević – Macola i Rade Marković su dvojica autora na domaćoj umetničkoj sceni koji se, svaki na svoj način, u poslednjih 30-ak godina, bave ‘stanjem stvari’ u Srbiji, odnosno, onim što je obično dovoljno označiti sintagmom ‘na ovim našim prostorima’ da bude svima jasno na šta se misli. Upravo na tim, ‘našim prostorima’, poslednjih nekoliko decenija, u jednom nepromenjenom ‘stanju stvari’, prema ovoj dvojici autora, prolaze njihovi, ali i životi svih nas. Pogledi na ‘stanje stvari’ njih dvojice na razne načine se dodiruju i poklapaju, što je jedan od razloga za ovu zajedničku i prijateljsku izložbu. 

Dragan Jovićević – Macola u svojim radovima polazi od veoma specifičnog pojedinačnog stanja (senzibilnog ili pak psihotičnog i patološkog) iz kojeg potom gradi širu sliku današnjeg ‘stanja stvari’. 

Sa druge strane, Rade Marković, sasvim suprotno, sliku ‘stanja stvari’ gradi polazeći iz šire kulturološke i političko-ideološke pozicije kojom detektuje sve posledice koje ovo ‘stanje’ ostavlja na društvenu jedinku. Iako je iz ovakve igre uzroka i posledica evidentna različita metodologija i način mišljenja umetničkog rada, ova dvojica autora se u svojim finalnim rezultatima veoma često dodiruju.

Naziv izložbe ‘Stanje stvari – što u izlogu to u radnji…’ dat je, ne samo zbog drugarskog prožimanja dvojice kolega, nego i zbog inspiracije koju su zajednički pronašli u knjizi Dragana Velikića ‘Stanje stvari’ koja za podnaslov nosi poznato zlatno pravilo trgovine: ‘Što u izlogu to u radnji’. Da biste saznali na koji način ova izložba ulazi u polje trgovine, pozvani ste da prisustvujete njenom otvaranju.” (iz opisa izložbe Radeta Markovića).

Izložba će biti otvorena do 13. jula. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari