ULUS: Prolećna izložba u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”  1Foto: Nataša Kokić

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije pod nazivom Nevidljivi portret biće održana od 13. maja do 4. juna u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu broj 1. Ovogodišnji koncept Prolećne izložbe osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Izložba će biti organizovana u mraku ili polumraku, svakako u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije. Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju krajnji ishod izložbe. 

Kako vreme postavke bude odmicalo, svetlosna dinamika u prostoru će biti prilagođavana radovima i kreiranoj celini. Na ovaj način, sam proces postavke biće uključen u koncept izložbe, izložba će postati događajna, a publika će moći uživo da je prati i eventualno u njoj sudeluje. 

“Iako deluje ogledno, ova situacija dolazi iz nužnosti da se preispitaju postojeći, nasleđeni i budući oblici proizvodnje, izvođenja i organizacije same izložbe, izložbenog prostora i šire institucionalne strukture koja Prolećnu izložbu čini mogućom”, navodi se u saopštenju. 

Počev od 13. maja, umetnici, publika i organizatori će se svakog dana od 16 do 18 sati okupljati da prave zajedničku postavku. 

Kako je saopteno, nema zacrtanih pozicija, nema najboljih niti najgorih mesta za radove, nema diskrecionih ovlašćenja niti tuđih imperativa. Sve je predmet dijaloga. I odnosa, dakako. Biće to prilika da se zajednički razmotre relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije, da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge. 

Prolećna izložba 2021. traga za rešenjima kojima se prevazilaze ekskluzivnost i visoka selektivnost sa jedne strane, a sa druge, utopijski koncept participativnosti.Organizatori su smatrali “da je polumrak ono mesto gde možemo da se igramo sa onim što je već formirano, postojeće i zadato, kao i sa onim što je tek anticipirano, nedovoljno formirano i još uvek nerealizovano, a obećava nove mogućnosti. Namera nam je da u polumraku bolje sagledamo šta bi mogao biti grupni portret u budućnosti. Još uvek nevidljiv, ali svakako prisutan.” 

Na ovogodišnjoj Prolećnoj izložbi učestvovaće više od 80 umetnica i umetnika, selektovanih na osnovu konkursa i po pozivu kustoskinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari