ULUS se pridružuje protestu ispred Ministarstva kulture: Ovo su njihovi zahtevi 1Foto: Baner

Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS pridružuje se protestu umetnika i kulturnih radnika i poziva članstvo na protestni forum ispred Ministarstva kulture, koji će se održati u četvrtak 8. juna u 12 časova, naveli su u saopštenju.

Ovom prilikom ULUS je izašao sa listom zahteva u koje ubrajaju: hitno rešavanje problema dugovanja samostalnih umetnika; potom povećanje budžeta za kulturu na minimalnih 0,7 odsto, kao i hitno rešavanje pitanja ateljea.

– Nakon više od godinu dana Radne grupe reprezentativnih udruženja i Ministarstva kulture, te prikupljanja informacije o iznosu dugovanja i dva formalna obraćanja Kabinetu Predsednice Vlade RS, nije došlo do razumevanja i razrešenja ovog pitanja koje na dnevnom planu ugrožava život samostalnih umetnika – ukazali su iz ULUS-a povodom rešavanje problema dugovanja samostalnih umetnika.

Povodom povećanja budžeta za kulturu na minimalnih 0,7 odsto, ULUS naglašava da u to ne uključuje sredstva za finansiranje oblasti informisanja i medija.

– Budući da se upravo radi na planiranju budžeta za 2024. godinu, smatramo da je pravi trenutak da se raspravlja o ovom pitanju – ukazuju iz ovog udruženja.

Za rešavanje pitanja ateljea, ULUS očekuje da Ministarstvo kulture pokrene promenu Uredbe Vlade Republike Srbije kako bi se ova oblast pravno regulisala i kako bi se raspolaganje radnim prostorima vratilo u nadležnost ULUS-a.

– Ujedno, pozivamo ostala reprezentativna udruženja kao i druge aktere u umetnosti i kulturi da se pridruže inicijativi i daju doprinos rešavanju višegodišnjih nagomilanih problema u polju kulture i umetnosti Srbije – ističu iz Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari