Umesto HNK Zagreb, gostovaće pozorište Promena iz Novog Sada  1NP Užice/Foto:N.Kovačević 

Zbog pogoršane epidemijske situacije u Hrvatskoj i Srbiji, ansambl HNK Zagreb je otkazao gostovanje na 26.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, koji će se održati u Užicu od 1. do 7.novembra. 

Taj ansambl je, sa predstavom Ivana Penovića „Znaš li ti tko sam ja“, trebalo da gostuje prvi put na užičkom festivalu od njegovog osnivanja. 

Umesto zagrebačkog komada, u selekciju je uvršćena predstava  pozorišta Promena iz Novog Sada „Tri zime“ Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić, koja je na programu u sredu, 3. novembra. 

Na festivalu, koji se ove godine održava pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“, selektori Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice, osim „Tri zime“, odabrali su još šest predstava iz regiona, u čijem središtu je današnji čovek sa svim svojim mukama.

Takmičarski program počeće prikazivanjem „Sedam strahova“ (Selvedin Avdić/ Selma Spahić, kopodukcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i ovogodišnjeg Festivala bosansko-hercegovačke drame). 

Sutradan, uslediće „Pučina“(Branislav Nušić/Egon Savin, JDP), a narednih večeri „Đokonda“ (Viktor Lodato/ Dušanka Belada, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica), „64“ (Tena Štivičić/ Alisa Stojanović, Atelje 212), „Strah, jedna topla ljudska priča“(autorski projekat  Igora Vuka Torbice, NP Pirot), i „Zelena čoja Montenegra“( Momo Kapor u saradnji sa Zukom Džumhurom/Nikita Milivojević, koprodukcija BDP, Gradsko pozorište Podgorice i Gard teatar Budva). 

Žiri u sastavu: Vida Ognjenović, rediteljka i spisateljica, prof.dr Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf iz Beograda, Edvin Liverić, glumac, reditelj i  direktor HKD Rijeka, Maja Mrđenović, pozorišna kritičarka iz Podgorice, i Dario Harjaček, reditelj iz Zagreba, odlučivaće o nagradama. 

O predstavama će se, svake večeri, izjašnjavaće i publika ocenama od jedan do pet. 

Na Jugoslovenskom pozorišniom festivalu „Bez prevoda“ prikazuje se, po oceni selektora, sedam najboljih predstava nastalih u protekloj pozorišnoj sezoni u regionu i nudi se bogat prateći program. 

Festival se ove  godine organizuje dva puta, jer je prošle godine u novembru,  zbog nepovoljnih epidemijskih prilika, otkazan i održan u junu ove godine. 

Zbog poštovanja protivepidemijskih mera, u velikoj sali NP Užice od 585 mesta, biće svega 197 gledalaca. 

Nagrade

Žiri će dodeliti devet nagrada koje nose naziv „Aradlion“ i to za najbolju predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, scenografiju, kostimografiju, epizodu, najboljeg mladog glumca i specijalnu nagradu koja se dodeljuje za neke od elemenata predstave koji nisu obuhvaćeni predhodnim nagradama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari