Umetničko delo "pojeo mrak" 1

Mural francuskog umetnika Gilijama Albi – Remeda, u centru grada na adresi Gimnazijska 2, u četvrtak je iz drugog pokušaja prekrečen. U gradu se ni dan kasnije niko nije oglasio da preuzme zasluge za ovaj potez, a javnost je svoju nevericu i revolt već iskazala i putem društvenih mreža, i lično između Dunavske ulice i Trga republike, na prekrečenom zidu.

Podsetimo, Novi Sad je 2009. godine dobio jedan od svojih prvih velikih murala, poznatog umetnika čija dela krase najveće svetske metropole. Francuski street art umetnik Remed je uz pomoć dva novosadska umetnika (Dušan Bjeljac i Mrdak Luburić) realizovao mural „Jedina istina“ veličine 15×15 metara na kojem je bila predstavljena figura nadljudske veličine koja pokreće jednu manju figuru, ljudsku, kao marionetu. Ovo delo predstavljalo je odnos između sistema, predstavnika sistema i običnih ljudi, a rađeno je u okviru projekta Extreme makeover Umetničke Asocijacije Inbox u Novom Sadu, i njegovu izradu je podržao upravo Grad Novi Sad. Samim tim, ovaj mural nikada nije bio nelegalan, već odobren od strane predstavnika Grada.

Tri godine kasnije, gradske vlasti su pokušale da uklone „Jedinu istinu“ ali je, nakon protesta javnosti „Poslovni prostor“, sada Gradska uprava za imovinu, odustala od njegovog uklanjanja. Neko je ipak u četvrtak uspeo u svojim planovima, te je ovo umetničko delo sada potpuno obrisano. Na njegovom mestu juče ujutru je osvanula jasna poruka izvršiocima radova, lascivan grafit nepoznatog sugrađanina pružio se celom prekrečenom dužinom. Kao što je već navedeno autora Remeda je, uz podršku Grada, pozvala Umetnička Asocijacija Inbox, a predsednica Asocijacije Natali Beljanski našla se začuđena u ovakvoj situaciji.

– Teško nam je još da izlazimo sa izjavama jer ne znamo ko i zašto je prekrečio ovaj mural. Možemo jedino da kažemo da smo zatečeni, da nam je žao i da se nadamo da će naš grad, ako je prekrečavanje ovog dela zbog rekonstrukcije objekta bilo nužno, dobiti pristojnu zamenu, rekla je za Danas Beljanski. Ostaje pitanje ko je, po čijem nalogu, i iz kojih razloga uklonio ovaj rad, kao i zašto javnost koja ga je dobila na poklon nije bila obaveštena o ovakvom razvoju događaja. Mural je „pojeo“ kreč nepoznate ruke, u evropskoj prestonici kulture.

Remedovo objašnjenje murala

Tokom posete Novom Sadu, kada je gradu poklonio mural, Remed je tada dao i kratko objašnjenje svog rada. „Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama. Naslikao sam jednu veliku crnu figuru koja predstavlja moć, sistem, ili bilo kog predstavnika moći i sistema koji pokušavaju da nam nametnu put koji treba da sledimo ili način života koji treba da vodimo. Ova figura je crna da bi se naglasilo njeno prisustvo, crno kao vidljivo i nevidljivo. Ona je nevidljivo prisutna. Ta crna figura ima na sebi belu maramu, čistu kao istina i drži knjigu istine, knjigu u kojoj je ispisan put kojim treba da idemo. Ona ima dve glave koje simbolišu dva lica, dve strane čoveka. Tog istog čoveka koji kleči pred silama moći ponizan, predstavio sam belom bojom koja simboliše nevinost. Njegova senka narandžaste boje (simbol za kreativnost i otvorenost duha) diže se da ga spase i seče uže vraćajući mu slobodu. Slobodu da misli i da veruje u svoj put. Bela zvezda, simbol svetlosti i rođenja, donosi nadu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari