Umetnost i život u Haosu 1Foto: Aleksandra Ćuk

Nežno, poetično i suptilno su prve impresije u susretu s delima argentinsko-francuskog umetnika Erika Delmara, čija će izložba „Umetnost i život su jedno te isto“ biti otvorena večeras od 20 sati u Galeriji Haos.

Postavka obuhvata radove na papiru i manje skulpture, a u prvoj odaji izlagačkog prostora postavljena je instalacija šahovske table sa svećama. Istoričarka umetnosti Borka Božović kaže da je Erik jedan od onih autora koji zbilja misle da se umetnost i život prožimaju i da su jedno te isto.

„On je posvećenik kakvih je danas malo u svetu. Veoma je znatiželjan, mnogo voli da putuje, obišao je ceo svet i napisao nekoliko putopisa a jedno prijateljstvo ga veže za Beograd sa profesorom Fakulteta likovnih umetnosti Miškom Pavlovićem, s kojim je svojevremeno napravio zajedničku izložbu u Galeriji 73“, podseća naša sagovornica. Ona priča da je Erika upoznala pre 20 godina u njegovom ateljeu u Parizu kada je poželela da ga predstavi beogradskoj publici kao multimedijalnog stvaraoca.

„Erik piše i poeziju, napravio je instalacije u pustinji u Maliju kada je ofarbao stotinu stabala u najživljim bojama ili ogromnu instalaciju u delti Burkine Faso. U sklopu ove postavke je posebno zanimljiva šahovska tabla, kakve je Erik Delmar i ranije pravio. Ponesen igrom šaha pokušao je da u nju uvede još jednog igrača više koji remeti sistem šahovske kombinatorike. Figure su neka vrsta asamblaža predmeta pronađenih na buvljacima, dok su manje skulpture načinjene od različitih vrsta drveta iz raznih delova sveta“, ispričala je Borka Božović za naš list. Izložbu u Galeriji Haos večeras će svečano otvoriti Miško Pavlović, a publici će biti dostupna do 16. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari