Umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani 1Foto: Promo

Tradicija da zaječarski Dani Zorana Radmilovića okupljaju najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i inostranstva, nastavlja se i ove godine budući da će na ovogodišnjem, koji će biti održani od 18. do 25. oktobra biti igrane predstave iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ovogodišnje, 28. Dane Zorana Radmilovića otvoriće još jedna premijera zajčarskog teatra i reč je o predstavi „Petra“ u režiji Irfana Mensura u kojoj igraju Tanja Bošković, Viktorija Arsić, Nataša Petrović i Lana Кaraklajić.

„Ko se boji Virdžinije Vulf“, Кazališta “Ulysses” iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički u kojoj uloge tumače Rade Šerbedžija, Кatarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković i Nika Iličić, na programu je drugog festivalskog dana.

U nedelju, 20. oktobra na sceni pozorišta “Zoran Radmilović” Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović igraće u predstavi beogradske Radionice integracije „Dok nas smrt ne rastavi“, po tekstu Mire Furlan u režiji Predraga Mikija Manojlovića.

Dan kasnije sarajevski Kamerni teatar 55 predstaviće se komadom „Sjećaš li se Doli Bel“, po tekstu Abdulaha Sidrana i adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića. Igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Davor Golubović, Elma Juković, Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Кurt, Amar Selimović i Saša Кrmpotić.

Beogradski Atelje 212 na 28. Danima Zorana Radmilovića igra „Petrijin venac“, po tekstu Dragoslava Mihailovića. Režiser Boban Skerlić uloge je poverio Marti Bjelici, Jovani Gavrilović, Milici Mihajlović, Ivanu Markoviću, Tihomiru Staniću, Igoru Đorđeviću, Jeleni Rakočević, Isidori Minić, Branislavu Zeremskom i Vladislavu Mihailoviću.

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluka ove godine na festival u čast glumcu dolazi sa Predstavom „Hamelta u selu Mrduša donja“, po tekstu Iva Brešana i u režiji Nikole Pejakovića. Igraju: Željko Erkić, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić, Danilo Кerkez.

U samoj završnici festivala nastupiće Zvezdara teatar komadom „Osama – Kasaba u Njujorku“, u režiji Darka Bajića, a po tekstu Vladimira Kecmanovića u kojoj igraju Andrija Кuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović, Amar Ćorović.

Poslednje večeri 28. Dana Zorana Radmilovića igraće se predstava grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje“.

Kao prateći program zaječarskog pozorišnog festivala u Centru za kulturu u naselju Kotlujevac biće održan 2. Festival malih pozorišnih formi. Pozorišna publika imaće priliku da, od 19. do 25.oktobra, vidi sedam monodrama nagrađenih na različitim festivalima u zemlji i na području nekadašnje Jugoslavije.

Na programu su pozorišne minijature: Sve što sam prešutjela Mie Begović, Krojcerova sonata Vlada Кeroševića, Lov na srne Srne Lango, Spavaju li ribe , Vjere Vidov, Ima neka tajna veza Milana Dinića, Don Žuan iz Leušića u scenskoj postavci i režiji Madaline Petre Gitesku i Kod kuće/Kabul Dušanke Stojanović Glid.

Od danas su u prodaji kompleti karata za 28. Dane Zorana Radmilovića po ceni od pet hiljada dinara i za 2. Festival malih pozorišnih formi za koji komplet karata košta 700 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari