Umetnost za sve: Javni čas crtanja 2 1

Drugi javni čas crtanja po modelu u okviru programa „Umetnost za sve“ biće održan u sredu, 28. februara od 10 časova u Velikoj galeriji Kulturnog centra GRAD.

Pop up izložba radova nastalih u toku javnog časa crtanja biće održana istog dana od 18 sati i trajaće samo tokom večeri.

Posle uspešno realizovanog časa crtanja posvećenog Egonu Schieleu, program se nastavlja i u 2018. godini. Drugo izdanje realizuje se u saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu, Akademijom likovnih i Akademijom primenjenih umetnosti, a posvećeno je ekspresionizmu, čiji je istaknuti nemački predstavnik bio Ernst Ludwig Kirchnerm, osnivač grupe Most (Die Brucke).

Studirao je arhitekturu i sa kolegama Heckelom i Rottluffom osnovao grupu u Drezdenu, sa osnovnim ciljem prevazilaženja akademskog slikarstva. Troje umetnika razvili su veoma slične slikarske rukopise deleći atelje, rukopise zasnovane na Van Goghovom koloritu i Gaugenovom fovizmu. Ekspresivna platna plene jarkim bojama i oštrim ivicama, naročito na urbanism pejzažima iz Berlina, gde se grupa preselila do raspada.

Pored slikarstva Kirchner se bavio crtežom, grafikom, naročito drvorezom, tada pomalo zaboravljenom tehnikom, kao i skulpturom. Osim pejzaža, Kirchnerove teme uključuju aktove i portrete. Njegov omiljeni model bila je Doris Grosse, čiju seriju aktova slika tokom boravka na jezeru Moricburg. U ulozi Doris na času crtanja biće Maja Atansijević ZipaYoma, a čas će i ovoga puta voditi profesori sa akademija.

Čas je zakazan za sredu u terminu od 10 do 16 časova u Velikoj galeriji KC Grada i biće podeljen u dva dela, prepodnevni od 10 do 13 i popodnevni od 13 do 16 sati.

Zainteresovani mogu da se jave na [email protected]. sa napomenom za koji termin žele da se prijave. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija je 200 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari