Umrla modna kreatorka Vivijen Vestvud 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Modna dizajnerka Vivijen Vestvud umrla je u 82. godini.

U objavi na Tviteru, njena modna kuća je rekla da je umrla „mirno i okružena“ svojom porodicom u Claphamu, u južnom Londonu i da su svetu potrebni ljudi poput Vivijen da naprave promenu na bolje.

Njen suprug i kreativni partner Andreas rekao je: „Nastaviću sa Vivijen u srcu, prenosi BBC. „Radili smo do kraja i dala mi je mnogo stvari sa kojima mogu da nastavim, rekao je Krontaler.

Dame Vivienne Isabel Westwood rođena je 8. aprila 1941 u gradiću Tintvisl u Engleskoj.

Vestvud je stekla ime svojim pank stilovima i stilovima novog talasa 1970-ih i nastavila da oblači neka od najvećih imena mode.

Dospela u javnost kada je napravila odeću za butik koji su ona i Malkolm Meklaren vodili na Kings putu, a koji je postao poznat kao SEKS. Njihova sposobnost da sintetizuju odeću i muziku oblikovala je britansku pank scenu 1970-ih kojom je dominirao Meklarenov bend, Seks Pistols.

Vestvudova je otvorila četiri prodavnice u Londonu i na kraju se širila širom Britanije i sveta, prodavajući sve raznovrsniju robu. Prodajom svoje robe imala je uticaj da i tako promovisala svoje političke ideje. Imala je kampanje za nuklearno razoružavanje, klimatske promene i davala je podršku grupama za ljudska prava.

Vestvud je postala istaknuta na modnoj sceni 1970-ih, svojim androginim dizajnom, majicama sa sloganom i nepoštovanjem prema establišmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari